Added Modbus Binding; RTU via Serial port; Can't find Thing

Hello,
Sorry, extreme beginner question here.
I’ve installed and run OpenHAB2.2 as recommended. I added the Modbus binding. I have my serial RTU device connected via port COM11. I tested my connection to the device using Modbus polling software and I could read the data. I think that I properly set up the Modbus config file using exactly the same properties, so the config file should be fine. I have no idea where to go from here. I turned on simple mode for Item Linking. My device does not appear when I search for Things in Paper UI using the Network binding. Can you recommend a resources for me to read up on what to do next?
Many thanks!

Modbus is a 1.x version binding. There is no support for Things or automatic discovery.

See the binding README for how to configure Items manually.

https://docs.openhab.org/addons/bindings/modbus1/readme.html

Or did you install modbus 2.x binding from marketplace?

Thanks for the quick response. I installed the Modbus 1.11 add-on, so I guess I should look to OH1 documentation for guidance instead of OH2.

Which version would you recommend I use? How far along is the Alpha testing of Modbus2.x? I’m an HVAC researcher and I need to poll modbus data from 12 ventilation units. I would like to use an OpenHABian setup for each unit. Does this seem like an impossible task for a beginner?

Thank you again for your help.

I’m suggesting version 2.x. Imho alpha state is long gone. I’ve been using it for months now without any problems. Configuration is a bit more complicated compared to 1.x binding but I’m sure you’ll get a hang of it as long as you read those docuentations with care. And the developer of the 2.x binding is very helpfull if you have any doubts.

No, here: https://docs.openhab.org/addons/bindings/modbus1/readme.html