Devolo MT02648 Door/Window Contact not completly working with openHAB 3.0

Hey there,

I have a ‘Devolo MT02648 Door/Window Contact’ connected with the Z-Wave binding from openHAB 3.0.
It works in that it updates temperature and luminance, but the most interesting informations like Door_Open or Tamper_Alarm are not updated and as such always NULL.

In the Logs I do see that the binding receives those messages and at least for the DOORWINDOW also recognizes the correct channel but it seems to not update it.

Here a log from the messages it gets when I moved the magnet to the sensor:

07:57:56.447 [DEBUG] [ZWaveSerialHandler$ZWaveReceiveThread] - Receive Message = 01 0B 00 04 00 23 03 80 03 64 C9 00 FE
07:57:56.447 [INFO ] [openhab.event.ItemStateChangedEvent  ] - Item 'ZWaveSerialController_StartFrames' changed from 9206 to 9207
07:57:56.450 [DEBUG] [rnal.protocol.ZWaveTransactionManager] - processReceiveMessage input 0<>128 : Message: class=ApplicationCommandHandler[4], type=Request[0], dest=35, callback=0, payload=00 23 03 80 03 64 C9 00
07:57:56.450 [DEBUG] [rnal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Received msg (0): Message: class=ApplicationCommandHandler[4], type=Request[0], dest=35, callback=0, payload=00 23 03 80 03 64 C9 00
07:57:56.451 [DEBUG] [rnal.protocol.ZWaveTransactionManager] - lastTransaction null
07:57:56.452 [DEBUG] [rnal.protocol.ZWaveTransactionManager] - NODE 35: Application Command Request (ALIVE:DONE)
07:57:56.452 [DEBUG] [ing.zwave.internal.protocol.ZWaveNode] - NODE 35: resetResendCount initComplete=true isDead=false
07:57:56.453 [DEBUG] [ing.zwave.internal.protocol.ZWaveNode] - NODE 35: Incoming command class COMMAND_CLASS_BATTERY, endpoint 0
07:57:56.453 [DEBUG] [ing.zwave.internal.protocol.ZWaveNode] - NODE 35: SECURITY NOT required on COMMAND_CLASS_BATTERY
07:57:56.454 [DEBUG] [otocol.commandclass.ZWaveCommandClass] - NODE 35: Received COMMAND_CLASS_BATTERY V1 BATTERY_REPORT
07:57:56.454 [DEBUG] [commandclass.ZWaveBatteryCommandClass] - NODE 35: Battery report value = 100
07:57:56.455 [DEBUG] [nding.zwave.handler.ZWaveThingHandler] - NODE 35: Got an event from Z-Wave network: ZWaveCommandClassValueEvent
07:57:56.455 [DEBUG] [nding.zwave.handler.ZWaveThingHandler] - NODE 35: Got a value event from Z-Wave network, endpoint=0, command class=COMMAND_CLASS_BATTERY, value=100
07:57:56.455 [DEBUG] [nding.zwave.handler.ZWaveThingHandler] - NODE 35: Updating channel state zwave:device:1a7fd495e9:node35:battery-level to 100 [DecimalType]
07:57:56.456 [DEBUG] [rnal.protocol.ZWaveTransactionManager] - NODE 35: Commands processed 1.
07:57:56.457 [DEBUG] [rnal.protocol.ZWaveTransactionManager] - NODE 35: Checking command org.openhab.binding.zwave.internal.protocol.ZWaveCommandClassPayload@118c9302.
07:57:56.457 [DEBUG] [rnal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Transaction completed - outstandingTransactions 0
07:57:56.457 [DEBUG] [rnal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Transaction completed - outstandingTransactions 0
07:57:56.458 [DEBUG] [rnal.protocol.ZWaveTransactionManager] - ZWaveReceiveThread queue empty
07:57:56.458 [DEBUG] [rnal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Transaction SendNextMessage 0 out at start. Holdoff false.
07:57:56.465 [INFO ] [openhab.event.ItemStateChangedEvent  ] - Item 'ZWaveSerialController_StartFrames' changed from 9207 to 9208

07:57:56.465 [DEBUG] [ZWaveSerialHandler$ZWaveReceiveThread] - Receive Message = 01 0C 00 04 00 23 04 30 03 00 0A C9 00 20
07:57:56.466 [DEBUG] [rnal.protocol.ZWaveTransactionManager] - processReceiveMessage input 0<>128 : Message: class=ApplicationCommandHandler[4], type=Request[0], dest=35, callback=0, payload=00 23 04 30 03 00 0A C9 00
07:57:56.466 [DEBUG] [rnal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Received msg (0): Message: class=ApplicationCommandHandler[4], type=Request[0], dest=35, callback=0, payload=00 23 04 30 03 00 0A C9 00
07:57:56.466 [DEBUG] [rnal.protocol.ZWaveTransactionManager] - lastTransaction null
07:57:56.466 [DEBUG] [rnal.protocol.ZWaveTransactionManager] - NODE 35: Application Command Request (ALIVE:DONE)
07:57:56.466 [DEBUG] [ing.zwave.internal.protocol.ZWaveNode] - NODE 35: resetResendCount initComplete=true isDead=false
07:57:56.467 [DEBUG] [ing.zwave.internal.protocol.ZWaveNode] - NODE 35: Incoming command class COMMAND_CLASS_SENSOR_BINARY, endpoint 0
07:57:56.467 [DEBUG] [ing.zwave.internal.protocol.ZWaveNode] - NODE 35: SECURITY NOT required on COMMAND_CLASS_SENSOR_BINARY
07:57:56.467 [DEBUG] [otocol.commandclass.ZWaveCommandClass] - NODE 35: Received COMMAND_CLASS_SENSOR_BINARY V2 SENSOR_BINARY_REPORT
07:57:56.467 [DEBUG] [ndclass.ZWaveBinarySensorCommandClass] - Processing Sensor Type 10
07:57:56.467 [DEBUG] [ndclass.ZWaveBinarySensorCommandClass] - Sensor Type is DOORWINDOW
07:57:56.468 [DEBUG] [ndclass.ZWaveBinarySensorCommandClass] - NODE 35: Sensor Binary report, type=Door/Window, value=0
07:57:56.468 [DEBUG] [nding.zwave.handler.ZWaveThingHandler] - NODE 35: Got an event from Z-Wave network: ZWaveBinarySensorValueEvent
07:57:56.468 [DEBUG] [nding.zwave.handler.ZWaveThingHandler] - NODE 35: Got a value event from Z-Wave network, endpoint=0, command class=COMMAND_CLASS_SENSOR_BINARY, value=0
07:57:56.468 [DEBUG] [rnal.protocol.ZWaveTransactionManager] - NODE 35: Commands processed 1.
07:57:56.468 [DEBUG] [rnal.protocol.ZWaveTransactionManager] - NODE 35: Checking command org.openhab.binding.zwave.internal.protocol.ZWaveCommandClassPayload@1ee2ac7c.
07:57:56.468 [DEBUG] [rnal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Transaction completed - outstandingTransactions 0
07:57:56.469 [DEBUG] [rnal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Transaction completed - outstandingTransactions 0
07:57:56.469 [DEBUG] [rnal.protocol.ZWaveTransactionManager] - ZWaveReceiveThread queue empty
07:57:56.469 [DEBUG] [rnal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Transaction SendNextMessage 0 out at start. Holdoff false.
07:57:56.483 [INFO ] [openhab.event.ItemStateChangedEvent  ] - Item 'ZWaveSerialController_StartFrames' changed from 9208 to 9209

07:57:56.483 [DEBUG] [ZWaveSerialHandler$ZWaveReceiveThread] - Receive Message = 01 0B 00 04 00 23 03 20 01 00 C9 00 38
07:57:56.483 [DEBUG] [rnal.protocol.ZWaveTransactionManager] - processReceiveMessage input 0<>128 : Message: class=ApplicationCommandHandler[4], type=Request[0], dest=35, callback=0, payload=00 23 03 20 01 00 C9 00
07:57:56.484 [DEBUG] [rnal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Received msg (0): Message: class=ApplicationCommandHandler[4], type=Request[0], dest=35, callback=0, payload=00 23 03 20 01 00 C9 00
07:57:56.484 [DEBUG] [rnal.protocol.ZWaveTransactionManager] - lastTransaction null
07:57:56.484 [DEBUG] [rnal.protocol.ZWaveTransactionManager] - NODE 35: Application Command Request (ALIVE:DONE)
07:57:56.484 [DEBUG] [ing.zwave.internal.protocol.ZWaveNode] - NODE 35: resetResendCount initComplete=true isDead=false
07:57:56.485 [DEBUG] [ing.zwave.internal.protocol.ZWaveNode] - NODE 35: Incoming command class COMMAND_CLASS_BASIC, endpoint 0
07:57:56.485 [DEBUG] [ing.zwave.internal.protocol.ZWaveNode] - NODE 35: SECURITY NOT required on COMMAND_CLASS_BASIC
07:57:56.485 [DEBUG] [otocol.commandclass.ZWaveCommandClass] - NODE 35: Received COMMAND_CLASS_BASIC V1 BASIC_SET
07:57:56.485 [DEBUG] [l.commandclass.ZWaveBasicCommandClass] - NODE 35: Basic report, value = 0
07:57:56.485 [DEBUG] [nding.zwave.handler.ZWaveThingHandler] - NODE 35: Got an event from Z-Wave network: ZWaveCommandClassValueEvent
07:57:56.485 [DEBUG] [nding.zwave.handler.ZWaveThingHandler] - NODE 35: Got a value event from Z-Wave network, endpoint=0, command class=COMMAND_CLASS_BASIC, value=0
07:57:56.486 [DEBUG] [rnal.protocol.ZWaveTransactionManager] - NODE 35: Commands processed 1.
07:57:56.486 [DEBUG] [rnal.protocol.ZWaveTransactionManager] - NODE 35: Checking command org.openhab.binding.zwave.internal.protocol.ZWaveCommandClassPayload@534906fc.
07:57:56.486 [DEBUG] [rnal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Transaction completed - outstandingTransactions 0
07:57:56.486 [DEBUG] [rnal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Transaction completed - outstandingTransactions 0
07:57:56.486 [DEBUG] [rnal.protocol.ZWaveTransactionManager] - ZWaveReceiveThread queue empty
07:57:56.486 [DEBUG] [rnal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Transaction SendNextMessage 0 out at start. Holdoff false.
07:57:56.501 [INFO ] [openhab.event.ItemStateChangedEvent  ] - Item 'ZWaveSerialController_StartFrames' changed from 9209 to 9210

07:57:56.501 [DEBUG] [ZWaveSerialHandler$ZWaveReceiveThread] - Receive Message = 01 0D 00 04 00 23 05 31 05 03 01 0A C9 00 25
07:57:56.501 [DEBUG] [rnal.protocol.ZWaveTransactionManager] - processReceiveMessage input 0<>128 : Message: class=ApplicationCommandHandler[4], type=Request[0], dest=35, callback=0, payload=00 23 05 31 05 03 01 0A C9 00
07:57:56.502 [DEBUG] [rnal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Received msg (0): Message: class=ApplicationCommandHandler[4], type=Request[0], dest=35, callback=0, payload=00 23 05 31 05 03 01 0A C9 00
07:57:56.502 [DEBUG] [rnal.protocol.ZWaveTransactionManager] - lastTransaction null
07:57:56.502 [DEBUG] [rnal.protocol.ZWaveTransactionManager] - NODE 35: Application Command Request (ALIVE:DONE)
07:57:56.502 [DEBUG] [ing.zwave.internal.protocol.ZWaveNode] - NODE 35: resetResendCount initComplete=true isDead=false
07:57:56.502 [DEBUG] [ing.zwave.internal.protocol.ZWaveNode] - NODE 35: Incoming command class COMMAND_CLASS_SENSOR_MULTILEVEL, endpoint 0
07:57:56.503 [DEBUG] [ing.zwave.internal.protocol.ZWaveNode] - NODE 35: SECURITY NOT required on COMMAND_CLASS_SENSOR_MULTILEVEL
07:57:56.503 [DEBUG] [otocol.commandclass.ZWaveCommandClass] - NODE 35: Received COMMAND_CLASS_SENSOR_MULTILEVEL V5 SENSOR_MULTILEVEL_REPORT
07:57:56.503 [DEBUG] [ass.ZWaveMultiLevelSensorCommandClass] - NODE 35: Sensor Type = Luminance(3), Scale = 0
07:57:56.503 [DEBUG] [ass.ZWaveMultiLevelSensorCommandClass] - NODE 35: Sensor Value = 1E+1
07:57:56.503 [DEBUG] [nding.zwave.handler.ZWaveThingHandler] - NODE 35: Got an event from Z-Wave network: ZWaveMultiLevelSensorValueEvent
07:57:56.503 [DEBUG] [nding.zwave.handler.ZWaveThingHandler] - NODE 35: Got a value event from Z-Wave network, endpoint=0, command class=COMMAND_CLASS_SENSOR_MULTILEVEL, value=1E+1
07:57:56.504 [DEBUG] [nding.zwave.handler.ZWaveThingHandler] - NODE 35: Updating channel state zwave:device:1a7fd495e9:node35:sensor_luminance to 1E+1 % [QuantityType]
07:57:56.504 [DEBUG] [rnal.protocol.ZWaveTransactionManager] - NODE 35: Commands processed 1.
07:57:56.504 [DEBUG] [rnal.protocol.ZWaveTransactionManager] - NODE 35: Checking command org.openhab.binding.zwave.internal.protocol.ZWaveCommandClassPayload@5a5c910c.
07:57:56.504 [INFO ] [openhab.event.ItemStateChangedEvent  ] - Item 'Fensterkontakt_Sensorluminance' changed from 12 to 10
07:57:56.504 [DEBUG] [rnal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Transaction completed - outstandingTransactions 0
07:57:56.504 [DEBUG] [rnal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Transaction completed - outstandingTransactions 0
07:57:56.505 [DEBUG] [rnal.protocol.ZWaveTransactionManager] - ZWaveReceiveThread queue empty
07:57:56.505 [DEBUG] [rnal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Transaction SendNextMessage 0 out at start. Holdoff false.
07:57:56.519 [INFO ] [openhab.event.ItemStateChangedEvent  ] - Item 'ZWaveSerialController_StartFrames' changed from 9210 to 9211

07:57:56.519 [DEBUG] [ZWaveSerialHandler$ZWaveReceiveThread] - Receive Message = 01 0E 00 04 00 23 06 31 05 01 22 01 13 C9 00 1C
07:57:56.520 [DEBUG] [rnal.protocol.ZWaveTransactionManager] - processReceiveMessage input 0<>128 : Message: class=ApplicationCommandHandler[4], type=Request[0], dest=35, callback=0, payload=00 23 06 31 05 01 22 01 13 C9 00
07:57:56.520 [DEBUG] [rnal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Received msg (0): Message: class=ApplicationCommandHandler[4], type=Request[0], dest=35, callback=0, payload=00 23 06 31 05 01 22 01 13 C9 00
07:57:56.520 [DEBUG] [rnal.protocol.ZWaveTransactionManager] - lastTransaction null
07:57:56.521 [DEBUG] [rnal.protocol.ZWaveTransactionManager] - NODE 35: Application Command Request (ALIVE:DONE)
07:57:56.521 [DEBUG] [ing.zwave.internal.protocol.ZWaveNode] - NODE 35: resetResendCount initComplete=true isDead=false
07:57:56.521 [DEBUG] [ing.zwave.internal.protocol.ZWaveNode] - NODE 35: Incoming command class COMMAND_CLASS_SENSOR_MULTILEVEL, endpoint 0
07:57:56.521 [DEBUG] [ing.zwave.internal.protocol.ZWaveNode] - NODE 35: SECURITY NOT required on COMMAND_CLASS_SENSOR_MULTILEVEL
07:57:56.522 [DEBUG] [otocol.commandclass.ZWaveCommandClass] - NODE 35: Received COMMAND_CLASS_SENSOR_MULTILEVEL V5 SENSOR_MULTILEVEL_REPORT
07:57:56.522 [DEBUG] [ass.ZWaveMultiLevelSensorCommandClass] - NODE 35: Sensor Type = Temperature(1), Scale = 0
07:57:56.522 [DEBUG] [ass.ZWaveMultiLevelSensorCommandClass] - NODE 35: Sensor Value = 27.5
07:57:56.522 [DEBUG] [nding.zwave.handler.ZWaveThingHandler] - NODE 35: Got an event from Z-Wave network: ZWaveMultiLevelSensorValueEvent
07:57:56.523 [DEBUG] [nding.zwave.handler.ZWaveThingHandler] - NODE 35: Got a value event from Z-Wave network, endpoint=0, command class=COMMAND_CLASS_SENSOR_MULTILEVEL, value=27.5
07:57:56.523 [DEBUG] [nding.zwave.handler.ZWaveThingHandler] - NODE 35: Updating channel state zwave:device:1a7fd495e9:node35:sensor_temperature to 27.5 °C [QuantityType]
07:57:56.524 [DEBUG] [rnal.protocol.ZWaveTransactionManager] - NODE 35: Commands processed 1.
07:57:56.524 [DEBUG] [rnal.protocol.ZWaveTransactionManager] - NODE 35: Checking command org.openhab.binding.zwave.internal.protocol.ZWaveCommandClassPayload@2f3d1dc6.
07:57:56.524 [DEBUG] [rnal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Transaction completed - outstandingTransactions 0
07:57:56.524 [DEBUG] [rnal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Transaction completed - outstandingTransactions 0
07:57:56.524 [DEBUG] [rnal.protocol.ZWaveTransactionManager] - ZWaveReceiveThread queue empty
07:57:56.525 [DEBUG] [rnal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Transaction SendNextMessage 0 out at start. Holdoff false.

I hope it’s ok that I posted the full log for all channels of that event, but I wanted to also highlight some of differences.
First thing I see is that contrary to this Thread I see no “Sensor Type is TAMPER” but a BasicCommand Class which I guessed could be the Tamper?

Then for the DOORWINDOW log right above it looks like everything went good, but the value in the UI never changed.
So I created a rule for when the ItemStateChangeTrigger is executed as I thought it should also triggered when the value is set but an UI only problem would prevent it to be shown.
But with no luck, the rule never gets executed.

And something a bit unrelated to the topic but what I saw while trying to find the error is that the log level of some messages could need a change. I saw various “Transaction Failed” (or so) entries with a DEBUG Level where I’d say those should get a Warning or at least an Info Level, so that we can directly see in the logs when something does not work as intended.

But I also want to say a big thank you to all involved in creating this binding I know how time consuming such things can become.

With best regards,
Kay

Thanks for your post - I already spent some hours on this to no avail.

I have the exact same issue with the MT02648 after updating from OH2.5 to OH3. Temperature and luminance are provided, but not the door status. I have two of these devices, both with the same symptoms. Other door/window sensors (Sensative Strips) are working fine.

When I look at the Thing configuration in the frontend I wonder if there is a mixup with the MT02647 - the Thing configuration mentions PIR multiple times, but this is a feature of the MT02647 not the MT02648.

Just found this thread, which seems to address the same issue: OH3 MT 02648 ZWave Door- / Window Contact - #19 by frank2

Interesting! I have 8 of this device and they work all. Some of them has parameter 7 bit 4 set (value 20), some not (value 4). But all works (I tested all right now). Okay I’m currently on OH3.1.0 build 2144 but I cannot remember that some has not worked with OH3.0.0.
That is a little bit different to what @chris has written in the linked thread. Or I misunderstand it?!

Br,
Stefan

This indeed seems to run against what Chris wrote. However, I find it odd that your system works regardless of how bit 4 is set. I can remember from when I started with OH2 years back that the Notification Type setting does matter.

Yes sounds strange. But I’m on OH since 2.4 and cannot remember to have problems or change the config.
However this is one node config and a log from yesterday where I have opened the window:

UID: zwave:device:b7f3969721:node81
label: ZW_Wohnzimmer_FensterLinks_DC
thingTypeUID: zwave:devolo_mt02648_00_000
configuration:
  config_20_1: 30
  config_21_1: 1
  config_22_1: 0
  config_11_1: 12
  config_10_1: 12
  wakeup_interval: 14400
  group_1:
    - controller
  group_2: []
  config_2_1: -1
  wakeup_node: 1
  config_7_1: 20
  config_8_1: 3
  config_9_1: 4
  config_12_1: 12
  config_3_1: 0
  config_4_1: 99
  config_13_1: 12
  config_5_1: 0
  node_id: 81
  config_6_1: 22
bridgeUID: zwave:serial_zstick:b7f3969721
location: Wohnzimmer
2021-01-24 22:21:27.060 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - NODE 81: Application Command Request (ALIVE:DONE)
2021-01-24 22:21:27.060 [DEBUG] [ng.zwave.internal.protocol.ZWaveNode] - NODE 81: resetResendCount initComplete=true isDead=false
2021-01-24 22:21:27.060 [DEBUG] [ng.zwave.internal.protocol.ZWaveNode] - NODE 81: Decapsulating COMMAND_CLASS_MULTI_CMD
2021-01-24 22:21:27.060 [DEBUG] [ng.zwave.internal.protocol.ZWaveNode] - NODE 81: Incoming command class COMMAND_CLASS_BATTERY, endpoint 0
2021-01-24 22:21:27.060 [DEBUG] [ng.zwave.internal.protocol.ZWaveNode] - NODE 81: SECURITY NOT required on COMMAND_CLASS_BATTERY
2021-01-24 22:21:27.060 [DEBUG] [tocol.commandclass.ZWaveCommandClass] - NODE 81: Received COMMAND_CLASS_BATTERY V1 BATTERY_REPORT
2021-01-24 22:21:27.060 [DEBUG] [ommandclass.ZWaveBatteryCommandClass] - NODE 81: Battery report value = 50
2021-01-24 22:21:27.060 [DEBUG] [ding.zwave.handler.ZWaveThingHandler] - NODE 81: Got an event from Z-Wave network: ZWaveCommandClassValueEvent
2021-01-24 22:21:27.061 [DEBUG] [ding.zwave.handler.ZWaveThingHandler] - NODE 81: Got a value event from Z-Wave network, endpoint=0, command class=COMMAND_CLASS_BATTERY, value=50
2021-01-24 22:21:27.061 [DEBUG] [ding.zwave.handler.ZWaveThingHandler] - NODE 81: Updating channel state zwave:device:b7f3969721:node81:battery-level to 50 [DecimalType]
2021-01-24 22:21:27.061 [DEBUG] [ng.zwave.internal.protocol.ZWaveNode] - NODE 81: Incoming command class COMMAND_CLASS_SENSOR_BINARY, endpoint 0
2021-01-24 22:21:27.061 [DEBUG] [ng.zwave.internal.protocol.ZWaveNode] - NODE 81: SECURITY NOT required on COMMAND_CLASS_SENSOR_BINARY
2021-01-24 22:21:27.061 [DEBUG] [tocol.commandclass.ZWaveCommandClass] - NODE 81: Received COMMAND_CLASS_SENSOR_BINARY V2 SENSOR_BINARY_REPORT
2021-01-24 22:21:27.061 [DEBUG] [dclass.ZWaveBinarySensorCommandClass] - NODE 81: Sensor Binary report, type=Door/Window, value=0
2021-01-24 22:21:27.061 [DEBUG] [ding.zwave.handler.ZWaveThingHandler] - NODE 81: Got an event from Z-Wave network: ZWaveBinarySensorValueEvent
2021-01-24 22:21:27.061 [DEBUG] [ding.zwave.handler.ZWaveThingHandler] - NODE 81: Got a value event from Z-Wave network, endpoint=0, command class=COMMAND_CLASS_SENSOR_BINARY, value=0
2021-01-24 22:21:27.062 [DEBUG] [ding.zwave.handler.ZWaveThingHandler] - NODE 81: Updating channel state zwave:device:b7f3969721:node81:sensor_door to CLOSED [OpenClosedType]
2021-01-24 22:21:27.062 [DEBUG] [ng.zwave.internal.protocol.ZWaveNode] - NODE 81: Incoming command class COMMAND_CLASS_SENSOR_MULTILEVEL, endpoint 0
2021-01-24 22:21:27.062 [DEBUG] [ng.zwave.internal.protocol.ZWaveNode] - NODE 81: SECURITY NOT required on COMMAND_CLASS_SENSOR_MULTILEVEL
2021-01-24 22:21:27.062 [DEBUG] [tocol.commandclass.ZWaveCommandClass] - NODE 81: Received COMMAND_CLASS_SENSOR_MULTILEVEL V5 SENSOR_MULTILEVEL_REPORT
2021-01-24 22:21:27.062 [DEBUG] [ss.ZWaveMultiLevelSensorCommandClass] - NODE 81: Sensor Type = Luminance(3), Scale = 0
2021-01-24 22:21:27.062 [DEBUG] [ss.ZWaveMultiLevelSensorCommandClass] - NODE 81: Sensor Value = 2
2021-01-24 22:21:27.062 [DEBUG] [ding.zwave.handler.ZWaveThingHandler] - NODE 81: Got an event from Z-Wave network: ZWaveMultiLevelSensorValueEvent
2021-01-24 22:21:27.062 [DEBUG] [ding.zwave.handler.ZWaveThingHandler] - NODE 81: Got a value event from Z-Wave network, endpoint=0, command class=COMMAND_CLASS_SENSOR_MULTILEVEL, value=2
2021-01-24 22:21:27.062 [DEBUG] [ding.zwave.handler.ZWaveThingHandler] - NODE 81: Updating channel state zwave:device:b7f3969721:node81:sensor_luminance to 2 % [QuantityType]
2021-01-24 22:21:27.063 [DEBUG] [ng.zwave.internal.protocol.ZWaveNode] - NODE 81: Incoming command class COMMAND_CLASS_SENSOR_MULTILEVEL, endpoint 0
2021-01-24 22:21:27.063 [DEBUG] [ng.zwave.internal.protocol.ZWaveNode] - NODE 81: SECURITY NOT required on COMMAND_CLASS_SENSOR_MULTILEVEL
2021-01-24 22:21:27.063 [DEBUG] [tocol.commandclass.ZWaveCommandClass] - NODE 81: Received COMMAND_CLASS_SENSOR_MULTILEVEL V5 SENSOR_MULTILEVEL_REPORT
2021-01-24 22:21:27.063 [DEBUG] [ss.ZWaveMultiLevelSensorCommandClass] - NODE 81: Sensor Type = Temperature(1), Scale = 1
2021-01-24 22:21:27.063 [DEBUG] [ss.ZWaveMultiLevelSensorCommandClass] - NODE 81: Sensor Value = 68
2021-01-24 22:21:27.063 [DEBUG] [ding.zwave.handler.ZWaveThingHandler] - NODE 81: Got an event from Z-Wave network: ZWaveMultiLevelSensorValueEvent
2021-01-24 22:21:27.063 [DEBUG] [ding.zwave.handler.ZWaveThingHandler] - NODE 81: Got a value event from Z-Wave network, endpoint=0, command class=COMMAND_CLASS_SENSOR_MULTILEVEL, value=68
2021-01-24 22:21:27.064 [DEBUG] [ding.zwave.handler.ZWaveThingHandler] - NODE 81: Updating channel state zwave:device:b7f3969721:node81:sensor_temperature to 68 °F [QuantityType]
2021-01-24 22:21:27.064 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - NODE 81: Commands processed 4.
2021-01-24 22:21:27.065 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - NODE 81: Checking command org.openhab.binding.zwave.internal.protocol.ZWaveCommandClassPayload@3eb31f63.
2021-01-24 22:21:27.065 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - NODE 81: Checking command org.openhab.binding.zwave.internal.protocol.ZWaveCommandClassPayload@658d65c0.
2021-01-24 22:21:27.065 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - NODE 81: Checking command org.openhab.binding.zwave.internal.protocol.ZWaveCommandClassPayload@2b4b4d35.
2021-01-24 22:21:27.065 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - NODE 81: Checking command org.openhab.binding.zwave.internal.protocol.ZWaveCommandClassPayload@935aef.

And the status has been reported in the UI (I did not check if the rules are triggered).

Br,
Stefan

Thank you for your Tip but upgrading openHAB to 3.1 sadly did not solve my issue.

I now updated to OH 3.1 M1 and after a bit of waiting it is now working. I set parameter 7 to 4.

I can also verify that with the latest update the Door/Window and Tamper update like expected.
Thanks everyone for your help and of course also to all that update and maintain the binding.