Pioneer Powerswitch not working

pioneeravr
openhab2
Tags: #<Tag:0x00007fe0544c9c80> #<Tag:0x00007fe0544c9ac8>

(T Van E) #1

Hi,

I am trying to get my pioneer VSX-920 to work with OH2. I made a great start, but some small things are not working and I can’t figure out why.

I have a Zone 1 and Zone 2. The powerswitch on Zone 2 works perfect and I copied that line of code to Zone 1, without success. Also I’m trying to make a rule to leave Zone 2 always on, because my Pioneer doesn’t have network standby. These are my lines of code and I hope you can find out what’s wrong.

Group 	Pioneer 		<receiver>

Switch  Pioneer_on <receiver> (Pioneer)
Switch 	PowerSwitch 	"Power" <lightbulb> (Pioneer) 		{channel="pioneeravr:ipAvrUnsupported:4ac506f4:zone1#power"}
Switch 	MuteSwitch		"Mute"				(Pioneer) 		{channel="pioneeravr:ipAvrUnsupported:4ac506f4:zone1#mute"}
Number 	VolumeNumber	"Volume [%.1f] dB" 	(Pioneer) 		{channel="pioneeravr:ipAvrUnsupported:4ac506f4:zone1#volumeDb"}
String 	Input			"Input"				(Pioneer) 		{channel="pioneeravr:ipAvrUnsupported:4ac506f4:zone1#setInputSource"} 
String 	InfoDisplay     "Information [%s]" 	(Pioneer) 		{channel="pioneeravr:ipAvrUnsupported:4ac506f4:displayInformation#displayInformation"} 
Dimmer 	VolumeDimmer1 	"VolumeDimmer1" 	(Pioneer) 		{channel="pioneeravr:ipAvrUnsupported:4ac506f4:zone1#volumeDimmer"}

//Zone 2
Switch Powerswitch2		"Power" <lightbulb>	(Pioneer)		{channel="pioneeravr:ipAvrUnsupported:4ac506f4:zone2#power"}
Switch MuteSwitch2		"Mute"				(Pioneer)		{channel="pioneeravr:ipAvrUnsupported:4ac506f4:zone2#mute"}
Number VolumeNumber2	"Volume"			(Pioneer)		{channel="pioneeravr:ipAvrUnsupported:4ac506f4:zone2#volumeDb"}
Dimmer VolumeDimmer2 	"VolumeDimmer2" 	(Pioneer) 		{channel="pioneeravr:ipAvrUnsupported:4ac506f4:zone2#volumeDimmer"}
String Input2			"Input2"			(Pioneer)		{channel="pioneeravr:ipAvrUnsupported:4ac506f4:zone2#setInputSource"}

rule "Pioneerswitch"
when
  Item Pioneer_on changed from OFF to ON
then
  PowerSwitch.sendCommand(ON)
end

rule "Pioneerswitch OFF"
when
  Item Pioneer_on changed from ON to OFF
then
  PowerSwitch2.sendCommand(ON)
  PowerSwitch.sendCommand(OFF)
end

sitemap default label="Thuis"{

	Frame label="Pioneer" {
		Switch item=Pioneer_on mappings=[ON="Aan", OFF="Uit"]
		Text item=InfoDisplay label="Display"
		Setpoint item=VolumeNumber icon="soundvolume" minValue=-80 maxValue=12 step=1
		Switch item=MuteSwitch icon="soundvolume_mute" mappings=[ON="Mute", OFF="Un-Mute"]	
		Selection item=Input icon="movecontrol" mappings=[25="Chromecast", 19="Kodi", 01="Beats", 03="LP", 20="PS3"]
	}
	
	Frame label="Pioneer Zone 2" {
		Switch item=Powerswitch2
		Setpoint item=VolumeNumber2 icon="soundvolume" minValue=-80 maxValue=0 step=0.5
		Switch item=MuteSwitch2 icon="soundvolume_mute" mappings=[ON="Mute", OFF="Un-Mute"]	
		Selection item=Input2 label="Input" icon="movecontrol" mappings=[01="Beats", 03="LP"]
	}
	
	
}

Any ideas?


(Markus Storm) #2

Check your channel names in PaperUI. Your ID is 8-digit only - mine is a lot longer.
Eventually you need to delete & rediscover your thing.

PS: what OH version do you run?


(T Van E) #3

Thanks for your reply!
I can see, for example my chromecast ID is a lot longer too.
I will delete and rediscover. But why do you think the Zone 2 still works?

I run OH2.3.0-1


(T Van E) #4

I deleted the thing, readded under ‘Pioneer Classic AVR over IP’ and now my items look like:

Group 	Pioneer 		<receiver>

Switch  Pioneer_on <receiver> (Pioneer)
Switch 	PowerSwitch 	"Power" <lightbulb> (Pioneer) 		{channel="pioneeravr:ipAvr:47965750:zone1#power"}
Switch 	MuteSwitch		"Mute"				(Pioneer) 		{channel="pioneeravr:ipAvr:47965750:zone1#mute"}
Number 	VolumeNumber	"Volume [%.1f] dB" 	(Pioneer) 		{channel="pioneeravr:ipAvr:47965750:zone1#volumeDb"}
String 	Input			"Input"				(Pioneer) 		{channel="pioneeravr:ipAvr:47965750:zone1#setInputSource"} 
String 	InfoDisplay     "Information [%s]" 	(Pioneer) 		{channel="pioneeravr:ipAvr:47965750:displayInformation#displayInformation"} 
Dimmer 	VolumeDimmer1 	"VolumeDimmer1" 	(Pioneer) 		{channel="pioneeravr:ipAvr:47965750:zone1#volumeDimmer"}

//Zone 2
Switch Powerswitch2		"Power" <lightbulb>	(Pioneer)		{channel="pioneeravr:ipAvr:47965750:zone2#power"}
Switch MuteSwitch2		"Mute"				(Pioneer)		{channel="pioneeravr:ipAvr:47965750:zone2#mute"}
Number VolumeNumber2	"Volume"			(Pioneer)		{channel="pioneeravr:ipAvr:47965750:zone2#volumeDb"}
Dimmer VolumeDimmer2 	"VolumeDimmer2" 	(Pioneer) 		{channel="pioneeravr:ipAvr:47965750:zone2#volumeDimmer"}
String Input2			"Input2"			(Pioneer)		{channel="pioneeravr:ipAvr:47965750:zone2#setInputSource"}

But still no difference…


(Markus Storm) #5

Not sure what you mean by ‘Classic’. Neither my binding nor my items have such a string to be part of their names. I suspect you’re using an old version. What does this command tell on your system ?

openhab> bundle:list|grep -i pio
230 x Active   x  80 x 2.4.0.201810111740     x PioneerAvr Binding
                                                                  ~                                                                                                                           openhab>

(T Van E) #6

Hi,

Thanks for your quick reply again!
Your command doesn’t work: bundle:list command not found.

Here is a screenshot of my PioneerAVRbinding options:


(Markus Storm) #7

Use the first channel (“unsupported”) instead of the Classic one.
My command needs to be entered in Karaf console.


(Patrick Gagnon) #8

Since I upgraded to Openhab 2.4, my Pioneer binding stopped working.

Items :

    Switch vsx1023PowerSwitch	        "Pioneer Power"			    <switch>		(vsx)	["Switchable"] 	        { channel="pioneeravr:ipAvrUnsupported:5F9EC1B3-ED59-79BF-4530-745e1c311e8d:zone1#power" }
    Switch vsx1023MuteSwitch	        "Pioneer Mute"			    <SoundVolume>	(vsx)	["Switchable"]	        { channel="pioneeravr:ipAvrUnsupported:5F9EC1B3-ED59-79BF-4530-745e1c311e8d:zone1#mute" }
    Dimmer vsx1023VolumeDimmer	        "Pioneer Volume [%.1f] %"	<SoundVolume>	(vsx)	["Switchable"] 	        { channel="pioneeravr:ipAvrUnsupported:5F9EC1B3-ED59-79BF-4530-745e1c311e8d:zone1#volumeDimmer" }
    Number vsx1023VolumeNumber	        "Pioneer Volume [%.1f] dB"	<SoundVolume>	(vsx)	                    	{ channel="pioneeravr:ipAvrUnsupported:5F9EC1B3-ED59-79BF-4530-745e1c311e8d:zone1#volumeDimmerdb" }
    String vsx1023InputSourceSet    	"Pioneer Input"			    <player>	    (vsx)	                        { channel="pioneeravr:ipAvrUnsupported:5F9EC1B3-ED59-79BF-4530-745e1c311e8d:zone1#setInputSource" }
    String vsx1023InformationDisplay    "Information [%s]"	        <none> 		    (vsx)	                        { channel="pioneeravr:ipAvrUnsupported:5F9EC1B3-ED59-79BF-4530-745e1c311e8d:displayInformation#displayInformation" }

Things discovery from PaperUI :

Anyone?


(Ron) #9

Please provide some logfile info on what happes when starting the binding/system or using a switch? There should be errors in there.

And please, use code fences when pasting any kind of code or logfiles, otherwise it is quite unreadable. See here for more info.


(Patrick Gagnon) #10

I’ve put the binding in DEBUG mode and here is the log after a restart :

2019-01-03 12:56:28.309 [DEBUG] [org.openhab.binding.pioneeravr      ] - ServiceEvent REGISTERED - {org.eclipse.smarthome.config.discovery.upnp.UpnpDiscoveryParticipant}={service.id=545, service.bundleid=253, service.scope=bundle, component.name=org.openhab.binding.pioneeravr.internal.discovery.PioneerAvrDiscoveryParticipant, component.id=365} - org.openhab.binding.pioneeravr
2019-01-03 12:56:28.311 [DEBUG] [org.openhab.binding.pioneeravr      ] - ServiceEvent REGISTERED - {org.eclipse.smarthome.core.thing.binding.ThingHandlerFactory}={service.id=546, service.bundleid=253, service.scope=bundle, component.name=org.openhab.binding.pioneeravr.internal.handler.AvrHandlerFactory, component.id=366} - org.openhab.binding.pioneeravr
2019-01-03 12:56:28.312 [DEBUG] [org.openhab.binding.pioneeravr      ] - BundleEvent STARTING - org.openhab.binding.pioneeravr
2019-01-03 12:56:28.313 [DEBUG] [org.openhab.binding.pioneeravr      ] - BundleEvent STARTED - org.openhab.binding.pioneeravr
2019-01-03 12:56:28.323 [DEBUG] [.internal.handler.AbstractAvrHandler] - Initializing handler for Pioneer AVR @192.168.2.101:8102
2019-01-03 12:56:28.326 [WARN ] [.internal.handler.AbstractAvrHandler] - Unsupported command type received for channel zone1#power.
2019-01-03 12:56:28.327 [WARN ] [.internal.handler.AbstractAvrHandler] - Unsupported command type received for channel zone1#volumeDimmer.
2019-01-03 12:56:28.327 [WARN ] [.internal.handler.AbstractAvrHandler] - Unsupported command type received for channel zone1#mute.
2019-01-03 12:56:28.327 [WARN ] [.internal.handler.AbstractAvrHandler] - Unsupported command type received for channel zone1#setInputSource.
2019-01-03 12:56:29.324 [DEBUG] [.internal.handler.AbstractAvrHandler] - Checking status of AVR @192.168.2.101:8102
2019-01-03 12:56:30.328 [DEBUG] [internal.protocol.ip.IpAvrConnection] - Connected to 192.168.2.101:8102
2019-01-03 12:56:30.328 [DEBUG] [nternal.protocol.StreamAvrConnection] - Command sent to AVR @192.168.2.101:8102: ?P
2019-01-03 12:56:30.329 [DEBUG] [nternal.protocol.StreamAvrConnection] - Command sent to AVR @192.168.2.101:8102: ?AP
2019-01-03 12:56:30.329 [DEBUG] [nternal.protocol.StreamAvrConnection] - Command sent to AVR @192.168.2.101:8102: ?BP

And is it looping with the Command sent to AVR.
The items doesn’t reflect the state of the AVR nor the change I do to my items are reflected on the AVR.
It’s a VSX-1023-k.

The bundle is here :

253 │ Active   │  80 │ 2.4.0                  │ PioneerAvr Binding

Thanks.