Roller shutter FGR-223 discovery

Tags: #<Tag:0x00007fc3f901c880>

Hi
I’m pretty new to OpenHab. I’m using version 2.4 on QNAP nas, Z-wave binding 2.4.

I’ve Zwave stick to manage some roller shutter from Fibaro, both FGR222 and FGR223. FGR222 are correctly discovered and managed, but with FGR223 devices I’ve some issue. In the openHab.log I found the following messages:

2019-06-25 20:12:43.698 [WARN ] [wave.discovery.ZWaveDiscoveryService] - NODE 6: Device discovery could not resolve to a thingType! 010F:0303:1000::5.0
2019-06-25 20:12:43.697 [WARN ] [wave.discovery.ZWaveDiscoveryService] - NODE 5: Device discovery could not resolve to a thingType! 010F:0303:1000::5.0
2019-06-25 20:12:43.711 [WARN ] [wave.discovery.ZWaveDiscoveryService] - NODE 4: Device discovery could not resolve to a thingType! 010F:0303:1000::5.0
20

Thanks Maurizio
Any idea how to manage these other shutters?

It’s a fairly new device, you need to upgrade the zwave binding to 2.5 snapshot.

How can I upgrade it?

I stopped OpenHab
I unistalled zwave binding 2.4
I copied the zwave binding 2.5 in addons, and restarted openHab

From OpenHab,log I got th following error messages:

2019-06-26 20:22:00.751 [WARN ] [org.apache.felix.fileinstall ] - Error while starting bundle: file:/share/CE_CACHEDEV1_DATA/.qpkg/OpenHab/addons/org.openhab.binding.zwave-2.5.0-SNAPSHOT.jar
org.osgi.framework.BundleException: Could not resolve module: org.openhab.binding.zwave [191]
Unresolved requirement: Import-Package: gnu.io

    at org.eclipse.osgi.container.Module.start(Module.java:444) ~[?:?]
    at org.eclipse.osgi.internal.framework.EquinoxBundle.start(EquinoxBundle.java:383) ~[?:?]
    at org.apache.felix.fileinstall.internal.DirectoryWatcher.startBundle(DirectoryWatcher.java:1260) [10:org.apache.felix.fileinstall:3.6.4]
    at org.apache.felix.fileinstall.internal.DirectoryWatcher.startBundles(DirectoryWatcher.java:1233) [10:org.apache.felix.fileinstall:3.6.4]
    at org.apache.felix.fileinstall.internal.DirectoryWatcher.startAllBundles(DirectoryWatcher.java:1221) [10:org.apache.felix.fileinstall:3.6.4]
    at org.apache.felix.fileinstall.internal.DirectoryWatcher.doProcess(DirectoryWatcher.java:515) [10:org.apache.felix.fileinstall:3.6.4]
    at org.apache.felix.fileinstall.internal.DirectoryWatcher.process(DirectoryWatcher.java:365) [10:org.apache.felix.fileinstall:3.6.4]
    at org.apache.felix.fileinstall.internal.DirectoryWatcher.run(DirectoryWatcher.java:316) [10:org.apache.felix.fileinstall:3.6.4]

2019-06-26 20:22:00.837 [WARN ] [org.apache.felix.fileinstall ] - Error while starting bundle: file:/share/CE_CACHEDEV1_DATA/.qpkg/OpenHab/addons/org.openhab.binding.zwave-2.5.0-SNAPSHOT.jar

I went ahead with the following procedure

1. Copy the latest build of the ZWave Binding jar you downloaded from the link I provided to $OPENHAB_HOME/addons/
2. 

Clear tmp & cache:
rm -rf $OPENHAB_USERDATA/{cache,tmp}/*
3.
Restart openHAB

feature:install openhab-transport-serial

And I got still many errors messaged, the issue is that Id of zwave stick change at every reboot, so I lose all new created thing.

Good starting point. Please note that this has to be done again if cleaning cache and tmp afterwards.

Also make sure you are not missing the xstream dependency: