[SOLVED] No Connection to openhabian after clearing cache


(Bernd Grimm) #1
  • Platform information:
    • Hardware: _RaspberryPi3b
    • OS: _Openhabian
    • openHAB version:2

Hey there,
i´m running into big trouble clearing the caches. What i did is trying to clear the cache like this. After that my system won´t start anymore.

  • openhab-cli stop
  • openhab-cli clean-cache
  • openhab-cli start

From that point i wasn´t able to start the service openhabian again.
When i do:
sudo openhab-cli start i will get this:
40
The System want´s to start but the start fails
i´m also unable to reach to the console. trying this, i get this error:
09

i´m a noob in linux systems and i´m breaking my head with this. it would by very greatful if someone can put me on the right way.
Thanks


(Udo Hartmann) #3

Please do not use openhab-cli start but

sudo systemctl start openhab2.service

as openHAB should be started as a service when using GNU/Linux.


(Bernd Grimm) #4

Thanks Udo,

i tried this…getting this20

nothing happens after that - the log stay emtpy


(Udo Hartmann) #5

What do you get when typing

systemctl status openhab2.service

?


(Bernd Grimm) #6


(Udo Hartmann) #7

Myabe retry to use

openhab-cli clean-cache

(Bernd Grimm) #8

ok thanks - i will try and give feedback - many thanks!!!


(CM6.5 H102) #9

@bernd1109 if the above doesn’t work try:

sudo systemctl stop openhab2.service

sudo openhab-cli clean-cache

sudo reboot

Sometimes a reboot, opposed to just a restart, will fix the issue.

Best of Luck


(Miika Jukka) #10

FYI, when you are using systemd to control your services you can leave out the trailing .service:

sudo systemctl [stop|start|restart|status] openhab2

(CM6.5 H102) #11

I’m using RPI same as the OP and have always used the trailing .service for stopping and starting. I just checked if using the command without .service would stop/start OH and it does.

So now I have to ask, other than being 8 key strokes shorter, what’s the difference between the two?

Thanks


(Miika Jukka) #12

There’s no other difference that I know. Just a shortcut built in systemd service handling.


(CM6.5 H102) #13

@gitMiguel My slow typing fingers would like to say thank you.:joy: Anytime I learn something new is good but even better when the result is less typing.:grinning:

Thanks


(Bernd Grimm) #14

Thanks to all for this quit support - it seems to work again.
Have a great weekend!


(CM6.5 H102) #15

@bernd1109 Glad you got it working.:+1:

Please mark the post solved by clicking the square box (bottom right corner) on the post that provided the solution. Also edit the title, add [Solved] to the beginning, this will help others with similar issues find a quick solution.

Thanks


(openHAB beginner) #16

Ran into this issue as well, this did the trick!
Thank you