[SOLVED] OH3: zwave binding Z-Wave Serial Controller Aeotec Z-Stick Gen5 remains offline

Hi, I have an old Aeotec S2 zwave stick and I have finally been able to get it work with OH3. The only workaround that worked is this one above in this post: [SOLVED] OH3: zwave binding Z-Wave Serial Controller Aeotec Z-Stick Gen5 remains offline - #10 by HaKuNa
I am also able to use this stick with Zensys Zwave PC controller 5 (windows) to remove ghost node and have another tools to look at my zwave network.

1 Like

The strange thing here. I’ve got two exactly the same Rasp 4 with two identical zwave sticks (at least the have the same sticker on the back so I assume they are the same)
At one system the stick is working and at the other it’s not. How is this possible?

HEy @Koensk, from the Home assist link above you can see that there seem to be 4 different versions. The board is indeed different. As well as the firmware of the device. And Aeotec blocked the possibility to update firmware.

1 Like

Thanks for your reply Sebastian.
Yes I got it now. So I will try the work around now or maybe buy myself a new zwave stick :pensive:

Hi,
I’m fighting with old Aeotec z-wave stick and OH3 too.
I got it running with an active usb hub and upgrade firmware to 1.01.
I deleted two dead nodes, but there is a lot of traffic in debug mode, which seems to make the stick totally busy.

Below you can find the debug-log, where all the time node 3 is polled. After deleting node 3 with domoticz the log file is full with node 5.
(btw. with domoticz all z-wave switches are running fine and no “spam” in the log file)

Here is an extract of the debug-log. Has someone a idea?

2021-02-07 19:26:54.309 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Transaction SendNextMessage 0 out at start. Holdoff false.
2021-02-07 19:26:54.316 [DEBUG] [wave.internal.protocol.SerialMessage] - Assembled message buffer = 01 0A 00 13 03 03 25 01 FF 25 21 39 
2021-02-07 19:26:54.321 [DEBUG] [ing.zwave.handler.ZWaveSerialHandler] - NODE 3: Sending REQUEST Message = 01 0A 00 13 03 03 25 01 FF 25 21 39 
2021-02-07 19:26:54.325 [DEBUG] [ing.zwave.handler.ZWaveSerialHandler] - Message SENT
2021-02-07 19:26:54.329 [DEBUG] [WaveSerialHandler$ZWaveReceiveThread] - Receive Message = 06
2021-02-07 19:26:54.335 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Transaction SendNextMessage started: TID 47: [WAIT_RESPONSE] priority=Set, requiresResponse=true, callback: 33
2021-02-07 19:26:54.336 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - processReceiveMessage input 0<>128 : Message: class=null[0], type=ACK[2], dest=255, callback=0, payload=
2021-02-07 19:26:54.338 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Received msg (0): Message: class=null[0], type=ACK[2], dest=255, callback=0, payload=
2021-02-07 19:26:54.341 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - lastTransaction TID 47: [WAIT_RESPONSE] priority=Set, requiresResponse=true, callback: 33
2021-02-07 19:26:54.342 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Received msg: ACK
2021-02-07 19:26:54.345 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - ZWaveReceiveThread queue empty
2021-02-07 19:26:54.346 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Transaction SendNextMessage 1 out at start. Holdoff false.
2021-02-07 19:26:56.337 [DEBUG] [sactionManager$ZWaveTransactionTimer] - NODE 3: TID 47: Timeout at state WAIT_RESPONSE. 3 retries remaining.
2021-02-07 19:26:56.339 [DEBUG] [sactionManager$ZWaveTransactionTimer] - Aborting Transaction!
2021-02-07 19:26:56.341 [DEBUG] [e.internal.protocol.ZWaveTransaction] - TID 47: Transaction ABORTED
2021-02-07 19:26:56.343 [DEBUG] [wave.internal.protocol.SerialMessage] - Assembled message buffer = 01 03 00 16 EA 
2021-02-07 19:26:56.346 [DEBUG] [ing.zwave.handler.ZWaveSerialHandler] - NODE 255: Sending REQUEST Message = 01 03 00 16 EA 
2021-02-07 19:26:56.348 [DEBUG] [ing.zwave.handler.ZWaveSerialHandler] - Message SENT
2021-02-07 19:26:56.354 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Transaction SendNextMessage 1 out at start. Holdoff false.
2021-02-07 19:26:58.419 [DEBUG] [WaveSerialHandler$ZWaveReceiveThread] - Receive Message = 01 04 01 13 01 E8 
2021-02-07 19:26:58.421 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - processReceiveMessage input 0<>128 : Message: class=SendData[19], type=Response[1], dest=255, callback=0, payload=01 
2021-02-07 19:26:58.424 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Received msg (0): Message: class=SendData[19], type=Response[1], dest=255, callback=0, payload=01 
2021-02-07 19:26:58.425 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - lastTransaction TID 47: [ABORTED] priority=Set, requiresResponse=true, callback: 33
2021-02-07 19:26:58.427 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Checking outstanding transactions: 1
2021-02-07 19:26:58.428 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Last transaction: TID 47: [ABORTED] priority=Set, requiresResponse=true, callback: 33
2021-02-07 19:26:58.431 [DEBUG] [ve.internal.protocol.ZWaveController] - Incoming Message: Message: class=SendData[19], type=Response[1], dest=255, callback=0, payload=01 
2021-02-07 19:26:58.432 [DEBUG] [l.serialmessage.SendDataMessageClass] - NODE 3: sentData successfully placed on stack.
2021-02-07 19:26:58.434 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - NODE 3: TID 47: Transaction not completed
2021-02-07 19:26:58.436 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - ZWaveReceiveThread queue empty
2021-02-07 19:26:58.438 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Transaction SendNextMessage 1 out at start. Holdoff false.
2021-02-07 19:26:58.448 [DEBUG] [WaveSerialHandler$ZWaveReceiveThread] - Receive Message = 18
2021-02-07 19:26:58.450 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - processReceiveMessage input 0<>128 : Message: class=null[0], type=CAN[4], dest=255, callback=0, payload=
2021-02-07 19:26:58.452 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Received msg (0): Message: class=null[0], type=CAN[4], dest=255, callback=0, payload=
2021-02-07 19:26:58.454 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - lastTransaction TID 47: [ABORTED] priority=Set, requiresResponse=true, callback: 33
2021-02-07 19:26:58.455 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Holdoff Timer started...
2021-02-07 19:26:58.457 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - TID 47: Resetting transaction
2021-02-07 19:26:58.459 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - NODE 3: notifyTransactionResponse TID:47 ABORTED
2021-02-07 19:26:58.461 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - NODE 3: Adding to device queue
2021-02-07 19:26:58.466 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - NODE 3: Added 47 to queue - size 9
2021-02-07 19:26:58.467 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Transaction SendNextMessage 0 out at start. Holdoff true.
2021-02-07 19:26:58.469 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - ZWaveReceiveThread queue empty
2021-02-07 19:26:58.471 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Transaction SendNextMessage 0 out at start. Holdoff true.
2021-02-07 19:26:58.542 [DEBUG] [WaveSerialHandler$ZWaveReceiveThread] - Receive Message = 01 07 00 13 21 01 01 A5 6F 
2021-02-07 19:26:58.545 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - processReceiveMessage input 0<>128 : Message: class=SendData[19], type=Request[0], dest=1, callback=33, payload=21 01 01 A5 
2021-02-07 19:26:58.547 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Received msg (0): Message: class=SendData[19], type=Request[0], dest=1, callback=33, payload=21 01 01 A5 
2021-02-07 19:26:58.549 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - lastTransaction null
2021-02-07 19:26:58.550 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Checking outstanding transactions: 0
2021-02-07 19:26:58.552 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Last transaction: null
2021-02-07 19:26:58.554 [DEBUG] [ve.internal.protocol.ZWaveController] - Incoming Message: Message: class=SendData[19], type=Request[0], dest=1, callback=33, payload=21 01 01 A5 
2021-02-07 19:26:58.555 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - ZWaveReceiveThread queue empty
2021-02-07 19:26:58.557 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Transaction SendNextMessage 0 out at start. Holdoff true.
2021-02-07 19:26:58.708 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Transaction SendNextMessage 0 out at start. Holdoff false.
2021-02-07 19:26:58.710 [DEBUG] [wave.internal.protocol.SerialMessage] - Assembled message buffer = 01 0A 00 13 03 03 25 01 FF 25 21 39 
2021-02-07 19:26:58.712 [DEBUG] [ing.zwave.handler.ZWaveSerialHandler] - NODE 3: Sending REQUEST Message = 01 0A 00 13 03 03 25 01 FF 25 21 39 
2021-02-07 19:26:58.714 [DEBUG] [ing.zwave.handler.ZWaveSerialHandler] - Message SENT
2021-02-07 19:26:58.716 [DEBUG] [WaveSerialHandler$ZWaveReceiveThread] - Receive Message = 06
2021-02-07 19:26:58.717 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Transaction SendNextMessage started: TID 47: [WAIT_RESPONSE] priority=Set, requiresResponse=true, callback: 33
2021-02-07 19:26:58.718 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - processReceiveMessage input 0<>128 : Message: class=null[0], type=ACK[2], dest=255, callback=0, payload=
2021-02-07 19:26:58.719 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Received msg (0): Message: class=null[0], type=ACK[2], dest=255, callback=0, payload=
2021-02-07 19:26:58.721 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - lastTransaction TID 47: [WAIT_RESPONSE] priority=Set, requiresResponse=true, callback: 33
2021-02-07 19:26:58.723 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Received msg: ACK
2021-02-07 19:26:58.724 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - ZWaveReceiveThread queue empty
2021-02-07 19:26:58.726 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Transaction SendNextMessage 1 out at start. Holdoff false.
2021-02-07 19:27:00.719 [DEBUG] [sactionManager$ZWaveTransactionTimer] - NODE 3: TID 47: Timeout at state WAIT_RESPONSE. 3 retries remaining.
2021-02-07 19:27:00.720 [DEBUG] [sactionManager$ZWaveTransactionTimer] - Aborting Transaction!
2021-02-07 19:27:00.723 [DEBUG] [e.internal.protocol.ZWaveTransaction] - TID 47: Transaction ABORTED
2021-02-07 19:27:00.725 [DEBUG] [wave.internal.protocol.SerialMessage] - Assembled message buffer = 01 03 00 16 EA 
2021-02-07 19:27:00.728 [DEBUG] [ing.zwave.handler.ZWaveSerialHandler] - NODE 255: Sending REQUEST Message = 01 03 00 16 EA 
2021-02-07 19:27:00.730 [DEBUG] [ing.zwave.handler.ZWaveSerialHandler] - Message SENT
2021-02-07 19:27:00.732 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Transaction SendNextMessage 1 out at start. Holdoff false.
2021-02-07 19:27:02.808 [DEBUG] [WaveSerialHandler$ZWaveReceiveThread] - Receive Message = 01 04 01 13 01 E8 
2021-02-07 19:27:02.811 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - processReceiveMessage input 0<>128 : Message: class=SendData[19], type=Response[1], dest=255, callback=0, payload=01 
2021-02-07 19:27:02.813 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Received msg (0): Message: class=SendData[19], type=Response[1], dest=255, callback=0, payload=01 
2021-02-07 19:27:02.815 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - lastTransaction TID 47: [ABORTED] priority=Set, requiresResponse=true, callback: 33
2021-02-07 19:27:02.818 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Checking outstanding transactions: 1
2021-02-07 19:27:02.819 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Last transaction: TID 47: [ABORTED] priority=Set, requiresResponse=true, callback: 33
2021-02-07 19:27:02.821 [DEBUG] [ve.internal.protocol.ZWaveController] - Incoming Message: Message: class=SendData[19], type=Response[1], dest=255, callback=0, payload=01 
2021-02-07 19:27:02.824 [DEBUG] [l.serialmessage.SendDataMessageClass] - NODE 3: sentData successfully placed on stack.
2021-02-07 19:27:02.825 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - NODE 3: TID 47: Transaction not completed
2021-02-07 19:27:02.827 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - ZWaveReceiveThread queue empty
2021-02-07 19:27:02.830 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Transaction SendNextMessage 1 out at start. Holdoff false.
2021-02-07 19:27:02.838 [DEBUG] [WaveSerialHandler$ZWaveReceiveThread] - Receive Message = 18
2021-02-07 19:27:02.840 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - processReceiveMessage input 0<>128 : Message: class=null[0], type=CAN[4], dest=255, callback=0, payload=
2021-02-07 19:27:02.842 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Received msg (0): Message: class=null[0], type=CAN[4], dest=255, callback=0, payload=
2021-02-07 19:27:02.844 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - lastTransaction TID 47: [ABORTED] priority=Set, requiresResponse=true, callback: 33
2021-02-07 19:27:02.846 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Holdoff Timer started...
2021-02-07 19:27:02.848 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - TID 47: Resetting transaction
2021-02-07 19:27:02.850 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - NODE 3: notifyTransactionResponse TID:47 ABORTED
2021-02-07 19:27:02.853 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - NODE 3: Adding to device queue
2021-02-07 19:27:02.858 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - NODE 3: Added 47 to queue - size 9
2021-02-07 19:27:02.860 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Transaction SendNextMessage 0 out at start. Holdoff true.
2021-02-07 19:27:02.862 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - ZWaveReceiveThread queue empty
2021-02-07 19:27:02.864 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Transaction SendNextMessage 0 out at start. Holdoff true.
2021-02-07 19:27:02.931 [DEBUG] [WaveSerialHandler$ZWaveReceiveThread] - Receive Message = 01 07 00 13 21 01 01 A5 6F 
2021-02-07 19:27:02.936 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - processReceiveMessage input 0<>128 : Message: class=SendData[19], type=Request[0], dest=1, callback=33, payload=21 01 01 A5 
2021-02-07 19:27:02.939 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Received msg (0): Message: class=SendData[19], type=Request[0], dest=1, callback=33, payload=21 01 01 A5 
2021-02-07 19:27:02.941 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - lastTransaction null
2021-02-07 19:27:02.942 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Checking outstanding transactions: 0
2021-02-07 19:27:02.944 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Last transaction: null
2021-02-07 19:27:02.947 [DEBUG] [ve.internal.protocol.ZWaveController] - Incoming Message: Message: class=SendData[19], type=Request[0], dest=1, callback=33, payload=21 01 01 A5 
2021-02-07 19:27:02.949 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - ZWaveReceiveThread queue empty
2021-02-07 19:27:02.951 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Transaction SendNextMessage 0 out at start. Holdoff true.
2021-02-07 19:27:03.097 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Transaction SendNextMessage 0 out at start. Holdoff false.
2021-02-07 19:27:03.099 [DEBUG] [wave.internal.protocol.SerialMessage] - Assembled message buffer = 01 0A 00 13 03 03 25 01 FF 25 21 39 
2021-02-07 19:27:03.102 [DEBUG] [ing.zwave.handler.ZWaveSerialHandler] - NODE 3: Sending REQUEST Message = 01 0A 00 13 03 03 25 01 FF 25 21 39 
2021-02-07 19:27:03.104 [DEBUG] [ing.zwave.handler.ZWaveSerialHandler] - Message SENT
2021-02-07 19:27:03.106 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Transaction SendNextMessage started: TID 47: [WAIT_RESPONSE] priority=Set, requiresResponse=true, callback: 33
2021-02-07 19:27:03.109 [DEBUG] [WaveSerialHandler$ZWaveReceiveThread] - Receive Message = 06
2021-02-07 19:27:03.111 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - processReceiveMessage input 0<>128 : Message: class=null[0], type=ACK[2], dest=255, callback=0, payload=
2021-02-07 19:27:03.114 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Received msg (0): Message: class=null[0], type=ACK[2], dest=255, callback=0, payload=
2021-02-07 19:27:03.117 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - lastTransaction TID 47: [WAIT_RESPONSE] priority=Set, requiresResponse=true, callback: 33
2021-02-07 19:27:03.119 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Received msg: ACK
2021-02-07 19:27:03.120 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - ZWaveReceiveThread queue empty
2021-02-07 19:27:03.122 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Transaction SendNextMessage 1 out at start. Holdoff false.
2021-02-07 19:27:05.108 [DEBUG] [sactionManager$ZWaveTransactionTimer] - NODE 3: TID 47: Timeout at state WAIT_RESPONSE. 3 retries remaining.
2021-02-07 19:27:05.110 [DEBUG] [sactionManager$ZWaveTransactionTimer] - Aborting Transaction!
2021-02-07 19:27:05.112 [DEBUG] [e.internal.protocol.ZWaveTransaction] - TID 47: Transaction ABORTED
2021-02-07 19:27:05.114 [DEBUG] [wave.internal.protocol.SerialMessage] - Assembled message buffer = 01 03 00 16 EA 
2021-02-07 19:27:05.116 [DEBUG] [ing.zwave.handler.ZWaveSerialHandler] - NODE 255: Sending REQUEST Message = 01 03 00 16 EA 
2021-02-07 19:27:05.119 [DEBUG] [ing.zwave.handler.ZWaveSerialHandler] - Message SENT
2021-02-07 19:27:05.120 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Transaction SendNextMessage 1 out at start. Holdoff false.
2021-02-07 19:27:07.198 [DEBUG] [WaveSerialHandler$ZWaveReceiveThread] - Receive Message = 01 04 01 13 01 E8 
2021-02-07 19:27:07.201 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - processReceiveMessage input 0<>128 : Message: class=SendData[19], type=Response[1], dest=255, callback=0, payload=01 
2021-02-07 19:27:07.204 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Received msg (0): Message: class=SendData[19], type=Response[1], dest=255, callback=0, payload=01 
2021-02-07 19:27:07.205 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - lastTransaction TID 47: [ABORTED] priority=Set, requiresResponse=true, callback: 33
2021-02-07 19:27:07.208 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Checking outstanding transactions: 1
2021-02-07 19:27:07.209 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Last transaction: TID 47: [ABORTED] priority=Set, requiresResponse=true, callback: 33
2021-02-07 19:27:07.212 [DEBUG] [ve.internal.protocol.ZWaveController] - Incoming Message: Message: class=SendData[19], type=Response[1], dest=255, callback=0, payload=01 
2021-02-07 19:27:07.214 [DEBUG] [l.serialmessage.SendDataMessageClass] - NODE 3: sentData successfully placed on stack.
2021-02-07 19:27:07.217 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - NODE 3: TID 47: Transaction not completed
2021-02-07 19:27:07.219 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - ZWaveReceiveThread queue empty
2021-02-07 19:27:07.221 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Transaction SendNextMessage 1 out at start. Holdoff false.
2021-02-07 19:27:07.227 [DEBUG] [WaveSerialHandler$ZWaveReceiveThread] - Receive Message = 18
2021-02-07 19:27:07.229 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - processReceiveMessage input 0<>128 : Message: class=null[0], type=CAN[4], dest=255, callback=0, payload=
2021-02-07 19:27:07.231 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Received msg (0): Message: class=null[0], type=CAN[4], dest=255, callback=0, payload=
2021-02-07 19:27:07.234 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - lastTransaction TID 47: [ABORTED] priority=Set, requiresResponse=true, callback: 33
2021-02-07 19:27:07.236 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Holdoff Timer started...
2021-02-07 19:27:07.239 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - TID 47: Resetting transaction
2021-02-07 19:27:07.240 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - NODE 3: notifyTransactionResponse TID:47 ABORTED
2021-02-07 19:27:07.243 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - NODE 3: Adding to device queue
2021-02-07 19:27:07.247 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - NODE 3: Added 47 to queue - size 9
2021-02-07 19:27:07.249 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Transaction SendNextMessage 0 out at start. Holdoff true.
2021-02-07 19:27:07.250 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - ZWaveReceiveThread queue empty
2021-02-07 19:27:07.252 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Transaction SendNextMessage 0 out at start. Holdoff true.
2021-02-07 19:27:07.366 [DEBUG] [WaveSerialHandler$ZWaveReceiveThread] - Receive Message = 01 07 00 13 21 01 01 A9 63 
2021-02-07 19:27:07.369 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - processReceiveMessage input 0<>128 : Message: class=SendData[19], type=Request[0], dest=1, callback=33, payload=21 01 01 A9 
2021-02-07 19:27:07.371 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Received msg (0): Message: class=SendData[19], type=Request[0], dest=1, callback=33, payload=21 01 01 A9 
2021-02-07 19:27:07.373 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - lastTransaction null
2021-02-07 19:27:07.376 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Checking outstanding transactions: 0
2021-02-07 19:27:07.377 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Last transaction: null
2021-02-07 19:27:07.380 [DEBUG] [ve.internal.protocol.ZWaveController] - Incoming Message: Message: class=SendData[19], type=Request[0], dest=1, callback=33, payload=21 01 01 A9 
2021-02-07 19:27:07.382 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - ZWaveReceiveThread queue empty
2021-02-07 19:27:07.384 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Transaction SendNextMessage 0 out at start. Holdoff true.
2021-02-07 19:27:07.489 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Transaction SendNextMessage 0 out at start. Holdoff false.
2021-02-07 19:27:07.491 [DEBUG] [wave.internal.protocol.SerialMessage] - Assembled message buffer = 01 0A 00 13 03 03 25 01 FF 25 21 39 
2021-02-07 19:27:07.494 [DEBUG] [ing.zwave.handler.ZWaveSerialHandler] - NODE 3: Sending REQUEST Message = 01 0A 00 13 03 03 25 01 FF 25 21 39 
2021-02-07 19:27:07.496 [DEBUG] [ing.zwave.handler.ZWaveSerialHandler] - Message SENT
2021-02-07 19:27:07.498 [DEBUG] [WaveSerialHandler$ZWaveReceiveThread] - Receive Message = 06
2021-02-07 19:27:07.500 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - processReceiveMessage input 0<>128 : Message: class=null[0], type=ACK[2], dest=255, callback=0, payload=
2021-02-07 19:27:07.501 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Transaction SendNextMessage started: TID 47: [WAIT_RESPONSE] priority=Set, requiresResponse=true, callback: 33
2021-02-07 19:27:07.502 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Received msg (0): Message: class=null[0], type=ACK[2], dest=255, callback=0, payload=
2021-02-07 19:27:07.505 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - lastTransaction TID 47: [WAIT_RESPONSE] priority=Set, requiresResponse=true, callback: 33
2021-02-07 19:27:07.506 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Received msg: ACK
2021-02-07 19:27:07.508 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - ZWaveReceiveThread queue empty
2021-02-07 19:27:07.511 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Transaction SendNextMessage 1 out at start. Holdoff false.
2021-02-07 19:27:09.502 [DEBUG] [sactionManager$ZWaveTransactionTimer] - NODE 3: TID 47: Timeout at state WAIT_RESPONSE. 3 retries remaining.
2021-02-07 19:27:09.504 [DEBUG] [sactionManager$ZWaveTransactionTimer] - Aborting Transaction!
2021-02-07 19:27:09.506 [DEBUG] [e.internal.protocol.ZWaveTransaction] - TID 47: Transaction ABORTED
2021-02-07 19:27:09.508 [DEBUG] [wave.internal.protocol.SerialMessage] - Assembled message buffer = 01 03 00 16 EA 
2021-02-07 19:27:09.510 [DEBUG] [ing.zwave.handler.ZWaveSerialHandler] - NODE 255: Sending REQUEST Message = 01 03 00 16 EA 
2021-02-07 19:27:09.511 [DEBUG] [ing.zwave.handler.ZWaveSerialHandler] - Message SENT
2021-02-07 19:27:09.513 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Transaction SendNextMessage 1 out at start. Holdoff false.
2021-02-07 19:27:11.590 [DEBUG] [WaveSerialHandler$ZWaveReceiveThread] - Receive Message = 01 04 01 13 01 E8 
2021-02-07 19:27:11.593 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - processReceiveMessage input 0<>128 : Message: class=SendData[19], type=Response[1], dest=255, callback=0, payload=01 
2021-02-07 19:27:11.595 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Received msg (0): Message: class=SendData[19], type=Response[1], dest=255, callback=0, payload=01 
2021-02-07 19:27:11.597 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - lastTransaction TID 47: [ABORTED] priority=Set, requiresResponse=true, callback: 33
2021-02-07 19:27:11.599 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Checking outstanding transactions: 1
2021-02-07 19:27:11.600 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Last transaction: TID 47: [ABORTED] priority=Set, requiresResponse=true, callback: 33
2021-02-07 19:27:11.602 [DEBUG] [ve.internal.protocol.ZWaveController] - Incoming Message: Message: class=SendData[19], type=Response[1], dest=255, callback=0, payload=01 
2021-02-07 19:27:11.604 [DEBUG] [l.serialmessage.SendDataMessageClass] - NODE 3: sentData successfully placed on stack.
2021-02-07 19:27:11.607 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - NODE 3: TID 47: Transaction not completed
2021-02-07 19:27:11.608 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - ZWaveReceiveThread queue empty
2021-02-07 19:27:11.610 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Transaction SendNextMessage 1 out at start. Holdoff false.
2021-02-07 19:27:11.620 [DEBUG] [WaveSerialHandler$ZWaveReceiveThread] - Receive Message = 18
2021-02-07 19:27:11.623 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - processReceiveMessage input 0<>128 : Message: class=null[0], type=CAN[4], dest=255, callback=0, payload=
2021-02-07 19:27:11.625 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Received msg (0): Message: class=null[0], type=CAN[4], dest=255, callback=0, payload=
2021-02-07 19:27:11.627 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - lastTransaction TID 47: [ABORTED] priority=Set, requiresResponse=true, callback: 33
2021-02-07 19:27:11.630 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Holdoff Timer started...
2021-02-07 19:27:11.632 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - TID 47: Resetting transaction
2021-02-07 19:27:11.634 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - NODE 3: notifyTransactionResponse TID:47 ABORTED
2021-02-07 19:27:11.637 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - NODE 3: Adding to device queue
2021-02-07 19:27:11.641 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - NODE 3: Added 47 to queue - size 9
2021-02-07 19:27:11.643 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - Transaction SendNextMessage 0 out at start. Holdoff true.
2021-02-07 19:27:11.645 [DEBUG] [nal.protocol.ZWaveTransactionManager] - ZWaveReceiveThread queue empty

simple solution for $25/€25 buy a UZB3 and stop fighting with the Aeotec.

1 Like

This should be the last solution, because I think the stick itself is not the problem. I hope it is config or binding. And many users here are fine with Aeotec (hopefully :wink:
With a new stick I have to do the pairing completley again, and most of fibaro switches are behind the plugs.

I ordered a gen5 Stick as well and went the ‘change Controller’ route. Even though the Fibaro wall switches are easy to re-pair, since you dont have to unscrew anything, its still pain in the a**.
I had to manually remove all devices from the old controller. Then add them to the new gen5 Controller. Then i had to reconfigure all items due to the changed things.
I took the route and re-added all from the model view by “create equipment fom thing”.
In the end all works quite nice now. And zwave network is much more stable as well as more responsive.
In the end it was much work but worth it.

If you think so

but no thread on issues with other sticks…

You can also transfer the network and avoid having to repair

I updated to last zwave binding (3.1.0M1) and set the polling period off the zwave actors (fibaro double switch) from 1500 to 5000.
Now everything runs fine and I have a very fast reaction time, when switching on or off.

Maybe this information could help someone who fight with Aeotec Stick, too :slight_smile:

best regards
Björn

If you are talking about Command Poll Period, what is your rational for needing it with a switch 2?

I mean “binding_cmdrepollperiod: 5000” (OH3 Binding).

What to yu mean with “rational for needing” ?

It polls a device a short period after you have sent it a command and the device has acknowledged the command. What do you expect it to return?

If you set it to 0 it is disabled. If you try that and if you find that is not better I will be amazed.

I hope you know - you are „off-topic“. Anyway, this thread is solved. As long your issue is not related to the initial post, please open a new thread.

OK, you are right. So I opened a new topic (Link)

But no feedback, maybe someone have an idea

Has anyone figured out how to solve this for a Raspberry Pi (3B+) with openhabian (3.0.1)? Neither:
sudo nano /usr/lib/tmpfiles.d/legacy.conf
nor
cp /usr/lib/tmpfiles.d/legacy.conf /etc/tmpfiles.d/
sudo nano /etc/tmpfiles.d/legacy.conf
seems to work

(In both cases followed by changing:
d /run/lock 0755 root root -
to
d /run/lock 0775 root root -
)

I still get the Bridge_Offline (Controller is offline) error. I deleted the Thing between trying each approach, and threw in some reboots for good measure! :grinning:
Thanks

I’ve got a few notes from my own install that I can pass onto you. Aside from the legacy.conf change, you don’t mention anything else, so I’ll post everything I have, including information in the first post as a general summary. Feel free to jump over what you don’t need. I would note that my OS is Centos 7, but these changes should translate.

  1. I read somewhere (and I can’t find where in the forums now) that some people were having issues with the built in USB ports on the Raspberry Pi. An external USB hub may help the physical device to be seen. Make sure the one you use supports UART. To confirm if your hub is even being seen by the OS, run dmesg | grep tty. You should see a device show up and if it’s attached to anything, it should say as much. In my case, I see
    [ 7.245376] usb 1-1.3.4: cp210x converter now attached to ttyUSB0 [ 7.265568] usb 1-1.3.4: cp210x converter now attached to ttyUSB1
  2. Make sure you’ve set EXTRA_JAVA_OPTS in your /etc/default/openhab config file.
  3. Change the legacy.conf file as you did. However, I ended up changing the line you edited to
    d /run/lock 0755 root lock -. Note that the group is set to lock. I also added the openhab user to that group. Finally, I modified the permissions on /run/lock with chmod g+w /run/lock. Once done, the controller should come online. There is a caveat, however. Every time I reboot, I have to run the chmod command again. Annoying, but workable for the time being.

If none of that does it, list out everything you’ve tried and I can try to help further.

Thanks - that seems to have solved it. My set-up is Raspberry Pi (3B+) with openhabian (3.0.1). Aeotec Z-Stick Gen 5 plugged directly into USB on Pi (no hub). Note, I had no issues previously when using openhab 2.5 on this hardware.

My exact steps were;

  1. Ran: dmesg | grep tty, key output (showing Z-Stick detected):
    [ 9.811724] cdc_acm 1-1.1.3:1.0: ttyACM0: USB ACM device

  2. Ran: sudo nano /etc/default/openhab and added the line:
    EXTRA_JAVA_OPTS="-Dgnu.io.rxtx.SerialPorts=/dev/ttyUSB-ZStick"
    (under JAVA OPTIONS)

  3. Ran: sudo nano /usr/lib/tmpfiles.d/legacy.conf and changed:
    d /run/lock 0755 root root -
    to
    d /run/lock 0775 root root -

  4. Reboot

  5. Add Thing > Z-Wave Binding (already had binding installed) > etc.

  6. Wait ~ 1 min for it to change from Offline to Online

The issue first time was I didn’t do step 2. I though it was part of an alternative solution described above (woops! :roll_eyes:)

Great! Glad you’re operational.