HM-MOD-RPI-PCB & Raspberry Pi 4

Tags: #<Tag:0x00007f6173157300> #<Tag:0x00007f6173157120> #<Tag:0x00007f6173156ef0>

Hello, I’m struggeling with new RPi4 (4GB) and Homematic HM-MOD-RPI-PCB module. I come from the same OH 2.4 setup on RPi3. I followed the installation process as on RPi3 (explained here). Did anyone get the module working on new RPi4 4 GB model?
Thanks for any hint!

If Homegear is using WiringPi then try this one:
http://wiringpi.com/wiringpi-updated-to-2-52-for-the-raspberry-pi-4b/

It seems that WiringPi is outdated on Buster.

Thanks, Christian. I used the recommended serial connection via /dev/ttyAMA0. I guess there ist no WiriPi involved since I would find more issues about that problem.
I’m not sure if the openhabian-config setup of homegear works on the RPi4 at all, because I get a lot of error messages without doing anything apart from the documentation.

(Homegear Error-Log:)

10/31/19 13:54:10.200 Critical: Could not open module "/var/lib/homegear/modules/mod_miscellaneous.so": /var/lib/homegear/modules/mod_miscellaneous.so: undefined symbol: _ZN7BaseLib7Systems13IDeviceFamily10onRPCEventERSsyiS2_RSt10shared_ptrISt6vectorISsSaISsEEERS3_IS4_IS3_INS_8VariableEESaISA_EEE
10/31/19 13:54:10.201 Critical: Could not open module "/var/lib/homegear/modules/mod_homematicbidcos.so": /var/lib/homegear/modules/mod_homematicbidcos.so: undefined symbol: _ZN7BaseLib7Systems13IDeviceFamily10onRPCEventERSsyiS2_RSt10shared_ptrISt6vectorISsSaISsEEERS3_IS4_IS3_INS_8VariableEESaISA_EEE
10/31/19 13:54:10.202 Critical: Could not open module "/var/lib/homegear/modules/mod_homematicwired.so": /var/lib/homegear/modules/mod_homematicwired.so: undefined symbol: _ZN7BaseLib7Systems8ICentral10onRPCEventERSsyiS2_RSt10shared_ptrISt6vectorISsSaISsEEERS3_IS4_IS3_INS_8VariableEESaISA_EEE
10/31/19 13:54:10.398 Critical: Could not open module "/var/lib/homegear/modules/mod_miscellaneous.so": /var/lib/homegear/modules/mod_miscellaneous.so: undefined symbol: _ZN7BaseLib7Systems13IDeviceFamily10onRPCEventERSsyiS2_RSt10shared_ptrISt6vectorISsSaISsEEERS3_IS4_IS3_INS_8VariableEESaISA_EEE
10/31/19 13:54:10.399 Critical: Could not open module "/var/lib/homegear/modules/mod_homematicbidcos.so": /var/lib/homegear/modules/mod_homematicbidcos.so: undefined symbol: _ZN7BaseLib7Systems13IDeviceFamily10onRPCEventERSsyiS2_RSt10shared_ptrISt6vectorISsSaISsEEERS3_IS4_IS3_INS_8VariableEESaISA_EEE
10/31/19 13:54:10.400 Critical: Could not open module "/var/lib/homegear/modules/mod_homematicwired.so": /var/lib/homegear/modules/mod_homematicwired.so: undefined symbol: _ZN7BaseLib7Systems8ICentral10onRPCEventERSsyiS2_RSt10shared_ptrISt6vectorISsSaISsEEERS3_IS4_IS3_INS_8VariableEESaISA_EEE
10/31/19 13:54:13.663 Could not connect to server ::1 on port 9126. Poll failed with error code: 1. Removing server. Server has to send "init" again.
10/31/19 13:54:25.205 Error: Can't backup database: _backupPath or _backupFilename is empty.
10/31/19 13:54:25.327 Critical: Could not open module "/var/lib/homegear/modules/mod_miscellaneous.so": /var/lib/homegear/modules/mod_miscellaneous.so: undefined symbol: _ZN7BaseLib7Systems13IDeviceFamily10onRPCEventERSsyiS2_RSt10shared_ptrISt6vectorISsSaISsEEERS3_IS4_IS3_INS_8VariableEESaISA_EEE
10/31/19 13:54:25.327 Critical: Could not open module "/var/lib/homegear/modules/mod_homematicbidcos.so": /var/lib/homegear/modules/mod_homematicbidcos.so: undefined symbol: _ZN7BaseLib7Systems13IDeviceFamily10onRPCEventERSsyiS2_RSt10shared_ptrISt6vectorISsSaISsEEERS3_IS4_IS3_INS_8VariableEESaISA_EEE
10/31/19 13:54:25.328 Critical: Could not open module "/var/lib/homegear/modules/mod_homematicwired.so": /var/lib/homegear/modules/mod_homematicwired.so: undefined symbol: _ZN7BaseLib7Systems8ICentral10onRPCEventERSsyiS2_RSt10shared_ptrISt6vectorISsSaISsEEERS3_IS4_IS3_INS_8VariableEESaISA_EEE
10/31/19 13:54:25.328 Critical: Could not load any family modules from "/var/lib/homegear/modules/".
10/31/19 13:54:25.413 RPC Server (Port 2001): Warning: SSL is not enabled for this RPC server. It is strongly recommended to disable all unencrypted RPC servers when the connected clients support it.
10/31/19 13:54:25.414 RPC Server (Port 2001): Warning: RPC server has no authorization enabled. Everybody on your local network can login into this installation. It is strongly recommended to enable authorization on all RPC servers when the connected clients support it.
10/31/19 13:54:25.434 RPC Server (Port 2002): Warning: RPC server has no authorization enabled. Everybody on your local network can login into this installation. It is strongly recommended to enable authorization on all RPC servers when the connected clients support it.
10/31/19 13:54:25.434 RPC Server (Port 2002): Error: Could not load certificate or key file: Error while reading file.
10/31/19 13:54:25.454 RPC Server (Port 2003): Error: Could not load certificate or key file: Error while reading file.
10/31/19 13:54:25.470 Error: A core file exists in Homegear's working directory ("/var/lib/homegear/core"). Please send this file to the Homegear team including information about your system (Linux distribution, CPU architecture), the Homegear version, the current log files and information what might've caused the error.
10/31/19 13:54:28.688 Could not connect to server ::1 on port 9126. Poll failed with error code: 1. Removing server. Server has to send "init" again.

and repeatingly

10/31/19 13:54:28.688 Could not connect to server ::1 on port 9126. Poll failed with error code: 1. Removing server. Server has to send "init" again.

Is anyone successfully running OH 2.4, Homegear (and HM-MOD-RPI-PCB module) on RPi4 4GB?

Hello,

any update on this topic? Does it work right now?

Best regards
BrainPain

Hi, i also agree with this problem. My plan was to move from RPI3 to RPI4 and start there with an fresh OH installation.

After installing Homegear over sudo openhabian-config homegear runs without issues but the HM-MOD-RPI-PCB will not connect. And its not possible to connect any device.

And before the question is asked: Yes, adjustments to /boot/config.txt and /boot/cmdline.txt were made. Used instructions: Instructions for RPI

In my old installation (RPI3) this all still worked

NOW RPI4
Here my log file:

tail -f /var/log/homegear/homegear.log

7/30/20 11:12:52.041 Module HomeMatic BidCoS: HM-MOD-RPI-PCB “My-HM-MOD-RPI-PCB”: Connected to HM-MOD-RPI-PCB.

07/30/20 11:12:52.042 Module HomeMatic BidCoS: HM-MOD-RPI-PCB “My-HM-MOD-RPI-PCB”: Error in file PhysicalInterfaces/Hm-Mod-Rpi-Pcb.cpp line 969 in function void BidCoS::Hm_Mod_Rpi_Pcb::doInit(): Failed to open value file for GPIO with index 1 and device “hm-mod-rpi-pcb”: Unable to retrieve path.

07/30/20 11:13:00.427 IPC Server: Info: Client number 0 is calling RPC method: lifetick Parameters:

07/30/20 11:13:22.043 Module HomeMatic BidCoS: HM-MOD-RPI-PCB “My-HM-MOD-RPI-PCB”: Error: No init packet received.

07/30/20 11:13:23.057 Module HomeMatic BidCoS: HM-MOD-RPI-PCB “My-HM-MOD-RPI-PCB”: Warning: Connection closed (1). Trying to reconnect…

07/30/20 11:13:25.058 Module HomeMatic BidCoS: HM-MOD-RPI-PCB “My-HM-MOD-RPI-PCB”: Connected to HM-MOD-RPI-PCB.

07/30/20 11:13:25.059 Module HomeMatic BidCoS: HM-MOD-RPI-PCB “My-HM-MOD-RPI-PCB”: Error in file PhysicalInterfaces/Hm-Mod-Rpi-Pcb.cpp line 969 in function void BidCoS::Hm_Mod_Rpi_Pcb::doInit(): Failed to open value file for GPIO with index 1 and device “hm-mod-rpi-pcb”: Unable to retrieve path.

07/30/20 11:13:55.059 Module HomeMatic BidCoS: HM-MOD-RPI-PCB “My-HM-MOD-RPI-PCB”: Error: No init packet received.

07/30/20 11:13:56.088 Module HomeMatic BidCoS: HM-MOD-RPI-PCB “My-HM-MOD-RPI-PCB”: Warning: Connection closed (1). Trying to reconnect…

07/30/20 11:13:58.089 Module HomeMatic BidCoS: HM-MOD-RPI-PCB “My-HM-MOD-RPI-PCB”: Connected to HM-MOD-RPI-PCB.

07/30/20 11:13:58.090 Module HomeMatic BidCoS: HM-MOD-RPI-PCB “My-HM-MOD-RPI-PCB”: Error in file PhysicalInterfaces/Hm-Mod-Rpi-Pcb.cpp line 969 in function void BidCoS::Hm_Mod_Rpi_Pcb::doInit(): Failed to open value file for GPIO with index 1 and device “hm-mod-rpi-pcb”: Unable to retrieve path.

07/30/20 11:14:00.477 IPC Server: Info: Client number 0 is calling RPC method: lifetick Parameters:

07/30/20 11:14:28.091 Module HomeMatic BidCoS: HM-MOD-RPI-PCB “My-HM-MOD-RPI-PCB”: Error: No init packet received.

07/30/20 11:14:29.120 Module HomeMatic BidCoS: HM-MOD-RPI-PCB “My-HM-MOD-RPI-PCB”: Warning: Connection closed (1). Trying to reconnect…

07/30/20 11:14:31.121 Module HomeMatic BidCoS: HM-MOD-RPI-PCB “My-HM-MOD-RPI-PCB”: Connected to HM-MOD-RPI-PCB.

07/30/20 11:14:31.122 Module HomeMatic BidCoS: HM-MOD-RPI-PCB “My-HM-MOD-RPI-PCB”: Error in file PhysicalInterfaces/Hm-Mod-Rpi-Pcb.cpp line 969 in function void BidCoS::Hm_Mod_Rpi_Pcb::doInit(): Failed to open value file for GPIO with index 1 and device “hm-mod-rpi-pcb”: Unable to retrieve path.

07/30/20 11:15:00.531 IPC Server: Info: Client number 0 is calling RPC method: lifetick Parameters:

07/30/20 11:15:01.122 Module HomeMatic BidCoS: HM-MOD-RPI-PCB “My-HM-MOD-RPI-PCB”: Error: No init packet received.

07/30/20 11:15:02.150 Module HomeMatic BidCoS: HM-MOD-RPI-PCB “My-HM-MOD-RPI-PCB”: Warning: Connection closed (1). Trying to reconnect…

07/30/20 11:15:04.151 Module HomeMatic BidCoS: HM-MOD-RPI-PCB “My-HM-MOD-RPI-PCB”: Connected to HM-MOD-RPI-PCB.

07/30/20 11:15:04.152 Module HomeMatic BidCoS: HM-MOD-RPI-PCB “My-HM-MOD-RPI-PCB”: Error in file PhysicalInterfaces/Hm-Mod-Rpi-Pcb.cpp line 969 in function void BidCoS::Hm_Mod_Rpi_Pcb::doInit(): Failed to open value file for GPIO with index 1 and device “hm-mod-rpi-pcb”: Unable to retrieve path.

also the error log.
tail -f /var/log/homegear/homegear.err

07/30/20 11:15:04.152 Module HomeMatic BidCoS: HM-MOD-RPI-PCB “My-HM-MOD-RPI-PCB”: Error in file PhysicalInterfaces/Hm-Mod-Rpi-Pcb.cpp line 969 in function void BidCoS::Hm_Mod_Rpi_Pcb::doInit(): Failed to open value file for GPIO with index 1 and device “hm-mod-rpi-pcb”: Unable to retrieve path.

07/30/20 11:15:34.152 Module HomeMatic BidCoS: HM-MOD-RPI-PCB “My-HM-MOD-RPI-PCB”: Error: No init packet received.

07/30/20 11:15:35.172 Module HomeMatic BidCoS: HM-MOD-RPI-PCB “My-HM-MOD-RPI-PCB”: Warning: Connection closed (1). Trying to reconnect…

07/30/20 11:15:37.174 Module HomeMatic BidCoS: HM-MOD-RPI-PCB “My-HM-MOD-RPI-PCB”: Error in file PhysicalInterfaces/Hm-Mod-Rpi-Pcb.cpp line 969 in function void BidCoS::Hm_Mod_Rpi_Pcb::doInit(): Failed to open value file for GPIO with index 1 and device “hm-mod-rpi-pcb”: Unable to retrieve path.

07/30/20 11:16:07.175 Module HomeMatic BidCoS: HM-MOD-RPI-PCB “My-HM-MOD-RPI-PCB”: Error: No init packet received.

07/30/20 11:16:08.196 Module HomeMatic BidCoS: HM-MOD-RPI-PCB “My-HM-MOD-RPI-PCB”: Warning: Connection closed (1). Trying to reconnect…

07/30/20 11:16:10.197 Module HomeMatic BidCoS: HM-MOD-RPI-PCB “My-HM-MOD-RPI-PCB”: Error in file PhysicalInterfaces/Hm-Mod-Rpi-Pcb.cpp line 969 in function void BidCoS::Hm_Mod_Rpi_Pcb::doInit(): Failed to open value file for GPIO with index 1 and device “hm-mod-rpi-pcb”: Unable to retrieve path.

07/30/20 11:16:40.198 Module HomeMatic BidCoS: HM-MOD-RPI-PCB “My-HM-MOD-RPI-PCB”: Error: No init packet received.

07/30/20 11:16:41.227 Module HomeMatic BidCoS: HM-MOD-RPI-PCB “My-HM-MOD-RPI-PCB”: Warning: Connection closed (1). Trying to reconnect…

07/30/20 11:16:43.229 Module HomeMatic BidCoS: HM-MOD-RPI-PCB “My-HM-MOD-RPI-PCB”: Error in file PhysicalInterfaces/Hm-Mod-Rpi-Pcb.cpp line 969 in function void BidCoS::Hm_Mod_Rpi_Pcb::doInit(): Failed to open value file for GPIO with index 1 and device “hm-mod-rpi-pcb”: Unable to retrieve path.

Additionally I have also done a firmware update without FHEM: Update Steps --> successful

Is the current version perhaps not mature for buster or does one of you have a tip ?

Please double check the configuration file for errors or misconfiguration. I forgot to uncommend one headline, that solved my issue.

In general in can confirm: The module works fine with RPi4 and same setup as before.

Are you using the new 1.5 openhabian with Buster ?
Somehow the installation of homegear only creates problems… and i just cant get it to work.

I made all updates incl. Buster. But I’m not sure, if all that was entirely necessary.

Thank you. But there is still no solution for me. The new openhabian (Buster) changed authorizations.

I refer to this thread Faulty homegear installation over openhabian
and one thread in the homegear forum (in german) Openhabian homegear error

I will pursue these and hope for a quick solution.