Z-Wave.me WALLC-2

Hey @chris, i bought myself a Z-Wave.Me WALLC-2 controller.

can you add it? as it was not found in de db.

node29.xml (4.4 KB)

2016-03-10 16:07:08.116 [WARN ] [wave.discovery.ZWaveDiscoveryService] - NODE 29: Device could not be resolved to a thingType! 0154:0100:0101::1.1

Button presses behave al follows:

Button 1 press:

2016-03-10 16:10:37.750 [DEBUG] [WaveSerialHandler$ZWaveReceiveThread] - Receive Message = 01 0B 00 04 00 1D 05 5B 03 BF 00 01 0E 
2016-03-10 16:10:37.753 [DEBUG] [ve.internal.protocol.ZWaveController] - Receive queue TAKE: Length=0
2016-03-10 16:10:37.754 [DEBUG] [wave.internal.protocol.SerialMessage] - Assembled message buffer = 01 0B 00 04 00 1D 05 5B 03 BF 00 01 0E 
2016-03-10 16:10:37.756 [DEBUG] [ve.internal.protocol.ZWaveController] - Process Message = 01 0B 00 04 00 1D 05 5B 03 BF 00 01 0E 
2016-03-10 16:10:37.757 [DEBUG] [ve.internal.protocol.ZWaveController] - Message: class=ApplicationCommandHandler[0x04], type=Request[0x00], priority=High, dest=255, payload=00 1D 05 5B 03 BF 00 01 
2016-03-10 16:10:37.758 [DEBUG] [ssage.ApplicationCommandMessageClass] - NODE 29: Application Command Request (ALIVE:DONE)
2016-03-10 16:10:37.759 [DEBUG] [ssage.ApplicationCommandMessageClass] - NODE 29: Incoming command class CENTRAL_SCENE
2016-03-10 16:10:37.760 [DEBUG] [ssage.ApplicationCommandMessageClass] - NODE 29: Command class CENTRAL_SCENE not found, trying to add it.
2016-03-10 16:10:37.761 [WARN ] [tocol.commandclass.ZWaveCommandClass] - NODE 29: Unsupported command class CENTRAL_SCENE
2016-03-10 16:10:37.762 [ERROR] [ssage.ApplicationCommandMessageClass] - NODE 29: Unsupported command class CENTRAL_SCENE (0x5b)

Button 2 press:

2016-03-10 16:10:42.139 [DEBUG] [WaveSerialHandler$ZWaveReceiveThread] - Receive Message = 01 0B 00 04 00 1D 05 5B 03 C0 00 02 72 
2016-03-10 16:10:42.141 [DEBUG] [ve.internal.protocol.ZWaveController] - Receive queue TAKE: Length=0
2016-03-10 16:10:42.143 [DEBUG] [wave.internal.protocol.SerialMessage] - Assembled message buffer = 01 0B 00 04 00 1D 05 5B 03 C0 00 02 72 
2016-03-10 16:10:42.144 [DEBUG] [ve.internal.protocol.ZWaveController] - Process Message = 01 0B 00 04 00 1D 05 5B 03 C0 00 02 72 
2016-03-10 16:10:42.151 [DEBUG] [ve.internal.protocol.ZWaveController] - Message: class=ApplicationCommandHandler[0x04], type=Request[0x00], priority=High, dest=255, payload=00 1D 05 5B 03 C0 00 02 
2016-03-10 16:10:42.152 [DEBUG] [ssage.ApplicationCommandMessageClass] - NODE 29: Application Command Request (ALIVE:DONE)
2016-03-10 16:10:42.154 [DEBUG] [ssage.ApplicationCommandMessageClass] - NODE 29: Incoming command class CENTRAL_SCENE
2016-03-10 16:10:42.155 [DEBUG] [ssage.ApplicationCommandMessageClass] - NODE 29: Command class CENTRAL_SCENE not found, trying to add it.
2016-03-10 16:10:42.156 [WARN ] [tocol.commandclass.ZWaveCommandClass] - NODE 29: Unsupported command class CENTRAL_SCENE
2016-03-10 16:10:42.157 [ERROR] [ssage.ApplicationCommandMessageClass] - NODE 29: Unsupported command class CENTRAL_SCENE (0x5b)

Button 3 press:

2016-03-10 16:10:45.699 [DEBUG] [WaveSerialHandler$ZWaveReceiveThread] - Receive Message = 01 0B 00 04 00 1D 05 5B 03 C1 00 03 72 
2016-03-10 16:10:45.707 [DEBUG] [ve.internal.protocol.ZWaveController] - Receive queue TAKE: Length=0
2016-03-10 16:10:45.709 [DEBUG] [wave.internal.protocol.SerialMessage] - Assembled message buffer = 01 0B 00 04 00 1D 05 5B 03 C1 00 03 72 
2016-03-10 16:10:45.710 [DEBUG] [ve.internal.protocol.ZWaveController] - Process Message = 01 0B 00 04 00 1D 05 5B 03 C1 00 03 72 
2016-03-10 16:10:45.712 [DEBUG] [ve.internal.protocol.ZWaveController] - Message: class=ApplicationCommandHandler[0x04], type=Request[0x00], priority=High, dest=255, payload=00 1D 05 5B 03 C1 00 03 
2016-03-10 16:10:45.716 [DEBUG] [ssage.ApplicationCommandMessageClass] - NODE 29: Application Command Request (ALIVE:DONE)
2016-03-10 16:10:45.717 [DEBUG] [ssage.ApplicationCommandMessageClass] - NODE 29: Incoming command class CENTRAL_SCENE
2016-03-10 16:10:45.718 [DEBUG] [ssage.ApplicationCommandMessageClass] - NODE 29: Command class CENTRAL_SCENE not found, trying to add it.
2016-03-10 16:10:45.719 [WARN ] [tocol.commandclass.ZWaveCommandClass] - NODE 29: Unsupported command class CENTRAL_SCENE
2016-03-10 16:10:45.720 [ERROR] [ssage.ApplicationCommandMessageClass] - NODE 29: Unsupported command class CENTRAL_SCENE (0x5b)

Button 4 press:

2016-03-10 16:10:48.153 [DEBUG] [WaveSerialHandler$ZWaveReceiveThread] - Receive Message = 01 0B 00 04 00 1D 05 5B 03 C2 00 04 76 
2016-03-10 16:10:48.156 [DEBUG] [ve.internal.protocol.ZWaveController] - Receive queue TAKE: Length=0
2016-03-10 16:10:48.157 [DEBUG] [wave.internal.protocol.SerialMessage] - Assembled message buffer = 01 0B 00 04 00 1D 05 5B 03 C2 00 04 76 
2016-03-10 16:10:48.159 [DEBUG] [ve.internal.protocol.ZWaveController] - Process Message = 01 0B 00 04 00 1D 05 5B 03 C2 00 04 76 
2016-03-10 16:10:48.161 [DEBUG] [ve.internal.protocol.ZWaveController] - Message: class=ApplicationCommandHandler[0x04], type=Request[0x00], priority=High, dest=255, payload=00 1D 05 5B 03 C2 00 04 
2016-03-10 16:10:48.162 [DEBUG] [ssage.ApplicationCommandMessageClass] - NODE 29: Application Command Request (ALIVE:DONE)
2016-03-10 16:10:48.163 [DEBUG] [ssage.ApplicationCommandMessageClass] - NODE 29: Incoming command class CENTRAL_SCENE
2016-03-10 16:10:48.164 [DEBUG] [ssage.ApplicationCommandMessageClass] - NODE 29: Command class CENTRAL_SCENE not found, trying to add it.
2016-03-10 16:10:48.165 [WARN ] [tocol.commandclass.ZWaveCommandClass] - NODE 29: Unsupported command class CENTRAL_SCENE
2016-03-10 16:10:48.166 [ERROR] [ssage.ApplicationCommandMessageClass] - NODE 29: Unsupported command class CENTRAL_SCENE (0x5b)

Do you need more info?

Just added it myself: http://www.cd-jackson.com/index.php/zwave/zwave-device-database/zwave-device-list/devicesummary/233

It seems to be a POPP device :wink:

I need to look at these command classes yet, so it might be a small little while to implement…

No worries, thanks! If I can help, please let me know

I might implement this tonight…

1 Like

:astonished::sweat_smile:

Thanks for the good work !

I have installed and included in the network a WALLC-2. The zwaveme device is recognized as a Popp 9303 Wall controller.

I would like to configure it with a direct association to a Fibaro dimmer 2. The desired operation is as described in the manual of the Wallc-2 as "2 groups are controlled with two buttons (parameter 1/2 = 1).

I think I need to set parameters 11 and 12 to 1 (Switch on/of and dim).
The problem is that habmin (Openhab/zwave binding) is not accepting this setting if I enter it through habmin.
In the Openhab log is this entry:

2016-03-22 11:59:40.713 [ERROR] [.a.h.ReflectorServletProcessor] - onRequest()
java.lang.NumberFormatException: For input string: "Switch on/off and Dim (send Basic Set and Switch Multilevel) "
at java.lang.NumberFormatException.forInputString(NumberFormatException.java:65) ~[na:1.8.0_73]
at java.lang.Integer.parseInt(Integer.java:580) ~[na:1.8.0_73]
at java.lang.Integer.valueOf(Integer.java:766) ~[na:1.8.0_73]
at org.openhab.binding.zwave.internal.config.ZWaveConfiguration.doSet(ZWaveConfiguration.java:1179) ~[bundlefile:na]
at org.openhab.io.habmin.services.zwave.ZWaveConfigResource.putSet(ZWaveConfigResource.java:129) ~[na:na]

Any suggestions on what is wrong?

Thanks,

Leo

Hello openhab community,
I’m a newbee regarding integrating zwave devices to openhab.

I’ve installed the zwave binding provided by @chris and configured the ZME E UZB1 zwave USB stick.
I’ve included my zwave.me WALLC-2 wall controller as a secondary controller but unfortunately the device is still shown as “unknown device” (zwave:device:f2968ddc:node3) in openhab.

Anyone who can help me to get the WALLC-2 device running ?
As far as I understood the posts within the openhab forum the device should be supported, isn’t it ?

Any help is appreciated.

Thanks
Stephan