OSRAM Smart+ motion sensor

Tags: #<Tag:0x00007f617375c480> #<Tag:0x00007f617375c3b8> #<Tag:0x00007f617375c2f0>

i am pretty new in home automation and want to build a system which is not connected to any cloud and tried to use Raspi with Openhab 2. I ordered the Pi 3B, a Telegesis USB Zigbee stick and some zigbee devices - one of the devices is the OSRAM Smart+ Motion Sensor with Zigbee support.
The sensor was chosen because it was listed as tested with the zigbee binding (as far as i understood in the binding description.)
Has anybody managed to get this Smart+ Motion Sensor working directly connected to the Zigbee binding?
The device is discovered but it shows immediately as offline in THINGS.

LOG:
2019-03-19 22:17:49.923 [hingStatusInfoChangedEvent] - ‘zigbee:device:04000BB9:000d6f000f7fbbf1’ changed from OFFLINE: Node has not completed discovery to OFFLINE
2019-03-19 22:18:00.188 [me.event.ThingUpdatedEvent] - Thing ‘zigbee:coordinator_telegesis:04000BB9’ has been updated.
2019-03-19 22:18:06.347 [me.event.ThingUpdatedEvent] - Thing ‘zigbee:device:04000BB9:000d6f000f7fbbf1’ has been updated.
2019-03-19 22:18:06.354 [INFO ] [bee.discovery.ZigBeeDiscoveryService] - 000D6F000F7FBBF1: Starting ZigBee device discovery
2019-03-19 22:18:06.391 [hingStatusInfoChangedEvent] - ‘zigbee:device:04000BB9:000d6f000f7fbbf1’ changed from OFFLINE to OFFLINE: Node has not completed discovery
2019-03-19 22:18:06.467 [INFO ] [bee.discovery.ZigBeeDiscoveryService] - 000D6F000F7FBBF1: Starting ZigBee device discovery
2019-03-19 22:18:07.652 [INFO ] [bee.discovery.ZigBeeDiscoveryService] - 000D6F000F7FBBF1: Starting ZigBee device discovery
2019-03-19 22:18:09.442 [me.event.ThingUpdatedEvent] - Thing ‘zigbee:coordinator_telegesis:04000BB9’ has been updated.
2019-03-19 22:18:10.188 [hingStatusInfoChangedEvent] - ‘zigbee:device:04000BB9:000d6f000f7fbbf1’ changed from OFFLINE: Node has not completed discovery to OFFLINE

Any recomendation?

I have the same issue, running OH 2.5.0 M1.

I tried with 2.40 stable and also 2.50 M1
Same behaviour

Which version of the Zigbee library are you using?
Log into Karaf and type:

openhab> bundle:list -s |grep -i zig

When you see versions smaller than 1.1.10, follow this guide to update:

Sometimes it also helps to start a second scan for new devices without having removed the thing. Then it mostly gets discovered fully.

1 Like

hi,
did you manage to get this combination working?
I have the same problems here.
I even deinstall the old binding and use the update script so the versions are 1.2.1 and 2.5.0 of the library. Its the same behavior.
Any Idea?

didn’t get it working with the Telegesis Zigbee stick so I got an Ember and with this stick I got everything working immediately.
If anyone is interested in a used Telegesis USB device please let me know.

hi,
what Ember do you use? I think, I change too. I tried to get it work with no luck. I even change OH2 to unstable with help from here, but nothing works. Telegesis seems not to work with Osram Smart+ Motion Sensor.
I think it is a good idea to leave a warning, that this combination is not working.

It should be possible to flash the Telegesis stick with an Ember firmware, so maybe wait a bit before buying one. Still waiting for details though, see this thread.

1 Like